Nevreme stiže oko ponoći, biće poplava: Dramatično upozorenje meteorologa!

01.07.2024

19:00

0

Oblačnost sa lokalnom kišom, pljuskovima i grmljavinom stići će oko ponoći na krajnji severozapad Srbije

Nevreme stiže oko ponoći, biće poplava: Dramatično upozorenje meteorologa!
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Usred smo još jednog tropskog dana, sa temperaturama koje dostižu i do 37 stepeni, ali prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića, očekuje nas osveženje. Međutim, osveženje će doneti i olujne nepogode, jaku kišu i grad.

Todorović je u emisiji "Puls Srbije" otkrio kakvo nas vreme očekuje narednih dana.

Oblačnost sa lokalnom kišom, pljuskovima i grmljavinom stići će oko ponoći na krajnji severozapad Srbije, uključujući Mačvu i Srem, kao i Beograd. Tokom noći, oblačnost će se širiti ka centralnim i južnim delovima zemlje, dostižući jugoistok, uključujući Vranje i Leskovac, oko podneva.

- Oblačnost će doneti uobičajene letnje nepogode - jak pljusak, grmljavinu i grad. Intenzitet padavina će varirati, sa nekim mestima koja će primiti 5-10 mm kiše, dok najintenzivniji pljuskovi mogu doneti čak 40-50 mm, a lokalno i do 80-100 mm kiše, kao što smo videli prošle nedelje - objasnio je Todorović.

TANJUG/ Aleksandar Nićiforović
 

Jutarnje temperature će se kretati od 7 stepeni na jugu do 12 stepeni na severu, dok će u Beogradu biti oko 10 stepeni. Maksimalne dnevne temperature će sutra biti niže u odnosu na danas, sa vrednostima od 22 do 26 stepeni, što je ispod proseka za ovaj period godine.

- Nakon nekoliko vrelih dana, osveženje će biti prijatno - dodao je Todorović za Kurir TV.

Todorović je upozorio na moguće probleme koje olujne nepogode mogu izazvati.

- U gradovima, odvodi i kanalizacija neće moći da prime veliku količinu kiše, što može dovesti do poplava na ulicama, posebno u podvožnjacima. U planinskim predelima mogu se desiti bujične poplave manjih potoka - upozorio je.

Najveći izazov je precizno predviđanje tačne lokacije najintenzivnijih padavina.

- Nemoguće je precizirati lokaciju ekstremnih padavina čak ni dva do tri sata unapred, a kamoli dan unapred. Međutim, generalno gledano, ekstremni događaji će se desiti negde u Srbiji - naglasio je Todorović, apelujući na građane da ozbiljno shvate prognoze.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike