Muslimani danas slave Kurban-bajram, čestitke stižu sa svih strana

20.07.2021

08:37 >> 08:40

0

Autor: R.M.

U čestitkama se vernicima želi da praznik provedu u miru, dobrom zdravlju i ljubavlju

Muslimani danas slave Kurban-bajram, čestitke stižu sa svih strana
Copyright Bajrakli džamija, Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Muslimani u regionu i širom sveta od danas slave Kurban-bajram ili Hadži-bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu, praznik prinošenja žrtve. On dolazi dva meseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Prvog dana Kurban-bajrama islamski vernici širom sveta žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, koji se umešao u poslednjem trenutku i rekao mu da Ibrahimu umesto sina da ovna.

Tokom Kurban-bajrama očevi i majke bogato daruju svoju decu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogate trpeze za goste. Muslimani Kurban-bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz.

Potom se posećuje bližnji, odlazi se na groblja i sve drugo što je predviđeno šerijatskim pravom. Predstavnici državnih institucija, Bošnjačkog nacionalnog veća i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije čestitali su građanima islamske veroispovesti sutrašnji praznik Kurban-bajram.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost Skupštine Srbije Muamer Bačevac naveo je da je poruka Kurban-bajrama da se pobožnost iskazuje kroz solidarnost i poželeo je vernicima da praznik provedu u miru i dobrom zdravlju, ispunjeni radošću i ljubavlju za svoje bližnje.

“Samo kroz solidarnost i toleranciju dostižemo najviše ljudske vrednosti, a one nam otvaraju vrata blagostanja i pružaju osećaj mira. Treba da budemo spremni da se žrtvujemo ne samo za sebe i svoju porodicu, nego i za druge, za društvo u kojem živimo”, naveo je Bačevac.

Bajrakli džamija, Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević poželela je vernicima da praznik dočekaju i provedu u dobrom zdravlju, raspoloženju, miru i porodičnoj sreći i da “trenutke radosti, koje donosi ovaj veliki praznik, podele sa svojim najbližima”.

Kurban-bajram svim Bošnjacima u Sandžaku i dijaspori i svim građanima koji slave taj praznik čestitala je i predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća Jasmina Curić koja je poželela da ovaj Bajram, kao svi prethodni i svi budući, bude “blagdan sreće, blagostanja, jedinstva i mira među ljudima”.

“Želja mi je da ovi mubarek dani učvrste veru i nadu u bolju budućnost i napredak, da budu podsticaj širenju tolerancije, poverenja i saradnje među ljudima svih nacija i vera koje žive u Sandžaku”, poručola je Curić u čestitki.

Kurban-bajram je čestitao i predsednik Poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević.

“Svim pripadnicima islamske veroispovesti čestitam praznik Kurban-bajram, uz iskrenu želju da vam donese obilje blagostanja, zdravlja i sreće. Ovaj veliki praznik doprinosi jačanju tolerancije i zbližavanju ljudi, i podseća nas na vrednosti koju su neprolazne, kao što su ljubav, dobrota, milosrđe i briga za druge ljude. Praznik predstavlja duh zajedništva, solidarnosti i pravednosti i treba da podstakne na razumevanje i poštovanje. Želim Vam da vreme praznika provedete sa svojim najbližima u slozi, razumevanju i ljubavi. Bajram šerif mubarek olsun!”, poručio je Milićević u čestitki.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je svim građanima Srbije islamske veroispovesti Kurban-bajram sa željom da predstojeći verski praznik provedu sa svojim najmilijima u miru, zdravlju i u duhu običaja.

“Međusobno poštovanje, razumevanje i tolerancija su vrednosti koje Kurban-bajram neguje i promoviše, i to su one tradicionalne vrednosti koje danas svi treba da čuvamo i negujemo”, poručio je Pašalić u čestitki.

Svim vernicima islamske veroispovesti u Srbiji Kurban-bajram je čestitao i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

“Neka vam Kurban-bajram donese slogu, zdravlje, mir i sreću i neka vas ispuni međugeneracijskom solidarnošću i ujedini kako bismo zajedno smanjili razlike i podele, posebno među socijalno ugroženim grupama. Vernicima islamske veroispovesti koji žive i rade u selima Srbije želim da budu složni, udruženi i ekonomski jaki, da ostanu u svojim selima, a da oni koji su otišli odluče da se vrate. Samo zajedno, u slozi i miru, možemo da se odupremo svim nedaćama”, poručio je Krkobabić.

Povodom praznika Kurban-bajram, vernicima islamske verosipovesti čestitku je uputio i ministar za zajednice i povratak u prištinskoj vladi Goran Rakić.

“Praznik provedite u duhu običaja okruženi svojim najbližima. Neka ovaj i svi budući praznici budu praznici sreće i blagostanja među ljudima”, naveo je Rakić u čestitki.

Vernici u Bajrakli džamiji, Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Kurban-bajram čestitao je i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ističući da je u vremenima velikih iskušenja pobeda svih nas da poštujemo različitosti, versku i nacionalnu toleranciju i negujemo solidarnost i međusobno razumevanje.

“Neka i ovaj praznik bude podstrek da činjenjem dobrih dela zajedno radimo na prosperitu i boljoj budućnosti svih zajednica”, naveo je Popović.

Čestitkama Kurban-bajrama večeras se pridružio i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić.

Muslimani su večeras, kako je poručio, zalaskom sunca ispratili blagoslovljeni Dan Arefeta i zakoračili u radost Kurban-bajrama i svih onih vrijednosti koje ovaj mubarek dan nosi u sebi.

””Božija mudrost je neograničena a milost nedostižna, a Kurban-bajram prilika da osvežimo srca i očistimo ih naslaga zaboravnosti i nemara u nadi da ćemo zaslužiti deo blagoslova kojima su ustrajnošću na Božijem putu zaslužili Ibrahim i ismail, a.s. i njihove porodice. U tom duhu, uz molbu Stvoritelju da svi naši ibadeti budu primljeni, svim muslimanima Bajram Šerif Mubarek Olsun!””, dodao je Zukorlić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike