Prvi tropski talas stiže u Srbiju: Sledi 5 dana paklenih vrućina

05.06.2024

07:30

0

Temperatura od 30 stepeni se već može svrstati u tropski dan

Prvi tropski talas stiže u Srbiju: Sledi 5 dana paklenih vrućina
Copyright Profimedia

Leto 2024. godine, prema meteorološkom kriterijumu, počelo je 1. juna, a vremenske prilike koje nas očekuju narednih dana potvrđuju da će i ove godine letnje temperature biti iznad proseka.

Prema vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), nakon višednevnih nestabilnosti koje su pratili pljuskovi, grmljavina, grad i nepogode, u četvrtak se očekuje da bude pretežno sunčano i toplo, uz slab vetar promenljivog smera, sa najnižom temperatura od 12 do 18 stepeni i najviše od 28 do 31 stepen.

Počinje prvi toplotni talas

Već sledećeg dana, u petak 7. juna, temperatura će biti viša, do 33 stepeni u nekoliko gradova i okruga, i do ponedeljka se očekuje da bude toplo sa maksimumima do 33 stepena celzijusa u celoj Srbiji, iako su prethodne prognoze ukazivale na još više temperature, i do 35 stepeni.

Profimedia
 

 

Kako god, sa ovim rastom temperature, pred Srbijom je svakako prvi tropski talas, budući da će temperature biti iznad 30 stepeni. Tim povodom danas se oglasio i Institut "Batut", koji je upozorio građane na visoke temperature, naročito u petak, i objavio savete kako da postupamo u takvim uslovima.

Od koliko stepeni su tropske temperature

Gordana Marinković Ljuboja, meteorolog RHMZ, potvrđuje za „Blic“ da se prema najnovijoj vremenskoj prognozi očekuju temperature do 33 stepena, što je, prema definiciji, u okviru tropskih temperatura.

- Kada je temperatura 30 stepeni celzijusa, to se već smatra tropskim danom. Od četvrtka, u narednih pet dana će temperatura biti od 30 do 33 stepena, i to je normalno vreme za početak juna – kaže Gordana Marinković Ljuboja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike