Prva polovina februara donosi i do +20: Ovi gradovi u Srbiji biće najtopliji, a za sve je kriv jedan efekat

02.02.2024

16:25

0

Za vikend se očekuje veoma visok vazdušni pritiska i ponovo stabilizacija vremena, ali uz nešto više oblaka

Prva polovina februara donosi i do +20: Ovi gradovi u Srbiji biće najtopliji, a za sve je kriv jedan efekat
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Poslednje dane januara obeležilo je stabilno vreme, ali uz povremeni jak jutarnji mraz.

Temperature su se u ovom periodu kretale i spuštale sve do -14. Međutim, početak februara doneo nam je stabilnije i toplije vreme.

Nakon današnjeg sunčanog dana, Srbiju tokom večeri i noći očekuje prodor oslabljenog hladnog fronta, uz prolaznu kišu, na planinama uz sneg, a uslova za susnežicu i sneg biće tokom noći i u subiotu ujutro i u nižim predelima na jugu i jugoistoku Srbije.

Slab jugoistočni vetar biće u skretanju na pojačan severozapadni, uz priliv nešto malo hladnije vazdušne mase, pa će maksimalna temperatura u petak biti od 5 do 10°C, u Beogradu do 7°C.

Za vikend se očekuje veoma visok vazdušni pritiska i ponovo stabilizacija vremena, ali uz nešto više oblaka, dok će slabe kiše tokom vikenda i u ponedeljak biti samo ponegde na severoistoku Srbije.

Od vikenda se očekuje i toplije, maksimalna temperatura u nedelju biće i iznad 15°C.

Inače, veći deo prve polovine februara biće relativno topao, uz stabilno i uglavnom suvo vreme.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Srbija će ugčavnom biti pod uticajem visokog vazdušnog pritiska i to zbog delovanja anticiklona sa zapada i jugozapada Evrope, uz strujanje vrlo tople vazdušne mase sa Mediterana i severa Afrike.

Maksimalna temperatura biće uglavnom od 11 do 17°C, a u većini predela izostaće u jutarnji mraz.

Najtopliji gradovi u Srbiji

Najtoplije se očekuje u utorak, odnosno 6. februara i u periodu od 10 do 12. februara, kada će maksimalne temperature biti do 20°C, lokalno i do 21-22°C, dok bi nakon 12-13. za početak usledio postepeni pad temperature vazduha.

Najtoplije će biti u delovima zapadne, centralne i istočne Srbije, odnosno na širem području Podrinja, Kolubarskog okruga, u delovima centralne Srbije i Negotinske Krajine, pa bi se među najtoplijim gradovima mogli naći Loznica, Valjevo, Kragujevac i Negotin.

Razlog zašto će ova područja biti najtoplija jeste u tome što će umeren zapadni i jugozapadni vetar imati fenski efekat, pa se vazduh koji se bude prebacio preko planinskih prepreka, prilikom spuštanja ka napomutim predelima će se zagrevati i isušivati. Neretko su Podrinje, Mačva i Kolubarski okrug upravo zbog fenskog efekta najtopliji u Srbiji. Tada ne samo da maksimalne dnevne temperature mogu biti vrlo visoke u odnosu na ostatak Srbije, već i noćne, pa se fogađalo i da zimi noću za vreme duvanja fena dostignu 20°C. Isto tako pri prestanku duvanja vetra sa fenskim efektom, prilikom skretanja vetra na severni-severozapadni temperatura u veoma kratkom vremenskom inervalu moze da opadne i za 20 stepeni i da se iz proleća uleti u zimu, a da kiša naglo pređe u sneg, piše Telegraf.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike