Skočio broj hospitalizovanih: Otvoreni novi kapaciteti u KC Vojvodine

13.08.2021

17:32

0

Autor: Nikola A.

Direktorka je rekla da je od juče do danas naglo skočio broj hospitalizovanih

Skočio broj hospitalizovanih: Otvoreni novi kapaciteti u KC Vojvodine
Copyright Printscreen/Pink

Epidemija kovid 19 se zahuktava, o čemu svedoči broj pacijenata koji se javljaju u ambulante i onih koji se hospitalizuju, a oni najteži imaju druge brojne bolesti i uglavnom nisu vakcinisani, rekla je večeras direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić.

Ona je za Tanjug TV potvrdila da se na današnji dan na bolničkom lečenju u KC Vojvodine nalazi 33 pacijenta, a da su tri osobe na respiratorima, dok je jedinica intenzivne terapije puna i da se na njoj leče pacijenti koji imaju izuzetno tešku kliničku sliku.

Pročitajte još:

Stokić je istakla i da oni, na osnovu preseka koji je urađen u ovoj ustanovi, nisu imunizovani ni sa jednom vakcinom protiv kovid-19 koja je na rapolaganju.

Direktorka je rekla da je od juče do danas naglo skočio broj hospitalizovanih što je primoralo da se otvore novi kapaciteti u okviru KC Vojvodina za kovid pacijente, ne samo na Klinici za infektivne bolesti nego i na jednom delu Klinike za rehabilitizaciju.

Kako je navela, prema podacima KC Vojvodine, primećeno je da su među hospitalizovanima sada najčešće osobe muškog pola i osobe od 40 do 60 godina života, a najviše sa teritorije Novog Sada.

Svi oni imaju tešku kliničku sliku, koja se ne razlikuje od one iz prethodnih talasa, sa dominantnim oštećenjem funkcije pluća koji zahteva bolničko lečenje i odgovarajuću intenzivnu kiseoničku terapiju, napomenula je Stokić.

Ona smatra da je nepoštovanje mera najverovatniji razlog za pokretanje novog talasa i ukazuje da nema mesta opuštanju, kao i da su maska, distanca i dezinfenkcija ruku ono što bi moralo da se primenjuje sve dok se ne ođavi epidemija, uz insistiranje na što većoj vakcinaciji.

Sa pozicija direktorke jedne tercijalne medicinske ustanove, koja u ovakvoj pogoršanoj situaciji veoma teško funkcioniše, Stokić je apelovala na građane da pomognu da se ova epidemija završi time što će poštovati mere i sprečiti oboljevanje i širenje, a sa druge svi oni koji nisu vakcinisani treba to što pre da urade.

Pročitajte još:

Direktorka KC Vojvodine je istakla i da je ta ustanova ozbiljno shvatila apel za vakcinacijom i da je veliki deo zaposlenih imunizovan i navela je primer da je u jednoj organizacionoj jedinici vakcinisano cak 100 odsto osoblja, što govori o pristupu ovom problemu i tendenciji i težnji da se što pre prekine krug epidemije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike