Sutra počinje davanje treće doze vakcine! Građani će dobijati SMS ili mejlove, a ovo je procedura

16.08.2021

14:14 >> 17:36

0

Autor: J.S.J.

Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu

Sutra počinje davanje treće doze vakcine! Građani će dobijati SMS ili mejlove, a ovo je procedura
Vakcinacija na Filipinima; Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Dopunska, treća (buster) doza vakcine protiv kovida 19 počeće da se daje u Srbiji od sutra.

Pozivanje građana će se obaviti SMS i i-mejl porukama sa linkom koji će ih voditi na portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pročitajte još

Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu.

Na portalu eUprave će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine.

Nezavisno od toga da li spadaju u grupu kojoj se preporučuje da primi treću doza, svako može primiti dopunsku dozu ukoliko to želi po isteku šest meseci od druge doze nakon dobijenog poziva od eUprave.

Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od strane eUprave.

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od one kojom su vakcinisani i revakcinisani.

Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu.

Grupe kojima se treća doza preporučuje

B.P./ATAImages

Iz Vlade Srbije podsećaju da u zemlji postoje četiri vrste vakcina i da svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (“Sinofarm”), ruska vakcina (“sputnjik V”) i vakcine proizvođača “Fajzer Biontek” i “Astra Zeneka”. Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva:

– osobe sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima

– osobe starije od 70 godina

– osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite

– zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite

– putnici u međunarodnom saobraćaju – građani Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Po dobijanju poziva od eUprave građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja, za treću dozu biti otvoren i punkt u Hali 11 Beogradskog sajma.

Spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na portalu eUprava.

Iz Vlade Srbije još jednom apeluju na sve građane da zaštite svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje svih u svom okruženju i vakcinišu se.

Ukazuju i da nakon što je prošlo više od šest meseci od početka masovne vakcinacije u Srbiji ogromnu većinu hospitalizovanih pacijenata čine nevakcinisani građani.

– Nadamo se da će činjenice poput ovih, kao i to da je prošlo dovoljno vremena i da su svi vakcinisani građani prošli bez velikih tegoba i reakcija nakon vakcine i revakcine, ohrabriti one koji se još uvek nisu vakcinisali da to i urade. Vakcinacija je i danas, nakon mnogo vremena od izbijanja globalne pandemije koronavirusa, jedini put da se zarazna bolest konačno pobedi – stoji u saopštenju Vlade Srbije.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti