Počeo 24. Kongres Udruženja kardiologa Srbije

19.10.2023

21:11

0

Na otvaranju kongresa poručeno je i to da država nastavlja da pruža podršku uvođenju novih savremenih procedura

Počeo 24. Kongres Udruženja kardiologa Srbije
Hirurzi UKC Niš - Copyright Ustupljene fotografije/UKC Niš

U Novom Sadu je danas počeo 24. Kongres Udruženja kardiologa Srbije koji je okupio preko hiljadu učesnika iz Srbije, ali i brojnih drugih zemalja.

Otvarajući kongres, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je da Srbija ostaje posvećena ulaganju u celokupan zdravstveni sistem, kao i u razvoj lečenja i prevencije kardiovaskularnih bolesti, s obzirom na činjenicu da ta oboljenja predstavljaju uzrok više od 50 odsto smrtnih ishoda.

- U prethodnom periodu znatno su ojačani kapaciteti kliničkih centara i instituta, kao i opštih bolnica na teritoriji cele Srbije, kako nabavkom nove opreme, tako i poboljšanjem uslova za boravak pacijenata, ali i rad zaposlenih - izjavio je Gojković, kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade.

On je dodao da je rezultat toga mnogo bolja zdravstvena zaštita svih kardiovaskularnih bolesnika, smanjenje lista čekanja, kao i zadovoljstvo svih pružalaca zdravstvenih usluga.

Na otvaranju kongresa poručeno je i to da država nastavlja da pruža podršku uvođenju novih savremenih procedura praćenih tehnološkim razvojem kao i jačanjem kadrovskih kapaciteta, zapošljavanjem i edukacijom novih mladih lekara.

Cilj skupa je usavršavanje stručnog kadra u oblastima prevencije, dijagnostike i lečenja kardiovaskularnih bolesti, pre svega ishemijskih, valvularnih bolesti, kardiomiopatije, plućne hipertenzije i poremećaja srčanog ritma, dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedm/Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike