Vezane im ruke: Obezbeđenje ne sme da bije ni lopove! Otkrivamo čemu onda služi!?

19.08.2021

18:30 >> 07:38

0

Autor: R.M.

Privatno obezbeđenje sme da upotrebi fizičku silu samo u posebnim situacijama, objašnjavaju stručnjaci

Vezane im ruke: Obezbeđenje ne sme da bije ni lopove! Otkrivamo čemu onda služi!?
Copyright Foto: Profimedia

U beogradskom Bulevaru kralja Aleksandra nedavno se desio čudan događaj prilikom krađe u jednoj velikoj prodavnici.

Naime, jedan mladić uleteo je u prodavnicu, zgrabio flašu skupocenog pića i krenuo da beži. U radnji je bio uniformisani čovek iz obezbeđenja koji je krenuo za njim, ali je mladića u pokušaju bekstva uhvatio jedan od kupaca koji je video šta se dešava.

Ubrzo se tu našao i čovek iz obezbeđenja, ali umesto da zadrži drskog lopova on je samo uzeo flašu skupog pića i vratio je u radnju. A lopov je seo na svoj bicikl i odvezao se.

Evo šta kaže zakon

Prema Zakon o privatnom obezbeđenju postoje četiri situacije kada službenik obezbeđenja sme da upotrebi fizičku snagu. U zakonu piše da su to situacije kada mora:

1) odbiti istovremeni neskrivljeni protivpravni napad kojim se ugrožava njegov život i telo ili život i telo lica koje obezbeđuje

2) odbiti istovremeni neskrivljeni protivpravni napad usmeren na uništenje, oštećenje ili otuđenje imovine koju obezbeđuje

3) savladati aktivan ili pasivan otpor lica kome je zabranjen ulazak ili boravak u štićenom objektu ili koje se privremeno zadržava

4) sprečiti samopovređivanje lica

Ovu situaciju nezvanično nam je ispričao jedan od zaposlenih, kojem nije bilo jasno zbog čega obezbeđenje nije zadržalo lopova.

Međutim, iako ljudi misle da zaposleni u obezbeđenju imaju pravo da upotrebe fizičku silu u slučaju potrebe, situacija nije baš takva.

– Ukoliko neko nije pravio veći incident obezbeđenje nema pravo da upotrebi fizičku silu. Službenik obezbeđenje može da spreči nasilje ili eventualno da se odbrane od nasilja odnosno napada. Ako odbija napad, mora da postoji srazmera između napada napadača i odbrane službenika obezbeđenja. Obezbeđenje ne sme da prelazi granice nužne odbrane, što podrazumeva upotrebu onolike sile kolika je prema njemu upotrebljena – objašnjava za 24sedam advokatica Jelena Zakonović.

Foto: Profimedia

Šta se sme u pomenutoj situaciji objasnio nam je Veljko, koji se profesionalno bavi obezbeđenjem.

– Može i da zatvori izlaz iz objekta a od fizičke sile sme da koristiti, recimo, primenu “poluge” (zavrtanje ruke u laktu). Lice se zadržava do dolaska policije, koju obaveštava da je izvršeno krivično delo. Ukoliko lopov bude nasilan, mi moramo, isto kao policija, biti sposobni da lice savladamo bez nanošenja telesnih povreda i u granicama nužne odbrane – objasnio je on.

Veljko kaže da postoje i dva načina na koje privatno obezbeđenje može reagovati ukoliko neko bespravno uđe u štićeni objekat.

– Zavisi da li je došlo do kršenja zakona. Ukoliko je lice ušlo, a nije izvršilo krivično delo onda možete da ga izbacite iz objekta. Ako je lice izvršilo krivično delo, dužni ste da obavestite policiju i zadržite lice do dolaska policije – objasnio je on.

O prekoračenju sile odlučuje sud

Međutim, nije jednostavno proceniti da li je obezbeđenje prekoračilo dozvoljenu fizičku silu i na kraju to procenuje sud od slučaja do slučaja.

– Razmera fizičke sile koju je upotrebio napadač i obezbeđenje se na sudu procenjuje od slučaja do slučaja. To se može dokazati kroz telesne povrede, svedoke ili video snimke – navodi Zakonovićeva.

– Mi imamo ovlašćenja slična policijskim, samo što mi možemo da ih upotrebimo jedino u okviru štićenih prostora, odnosno objekata za koja nam vlasnik daje ovlašćenje – kaže Veljko.

Zanimljivo je da se često mogu videti službenici obezbeđenja koji nose oružje, i oni koji ga ne nose. Veljko kaže da se oružje sme upotrebiti samo u određenim situacijama.

– Vatreno oružje mogu da nose samo radnici koji su licencirani za rad sa oružjem, odnosno za poslove koji se vrše sa oružjem. To su poslovi koji se najčešće tiču transporta novca i vrednosti. Što se upotrebe tiče tu je ponovo bitna kategorija nužne odbrane. Ukoliko se suprotstavljate silom, to znači da

Pročitajte još:
sila sa suprotne strane preti da vas ugrozi. Praktično, da lice sa suprotne strane ima naoružanje. Odbrana mora biti srazmerna napadu, što znači ukoliko neko izvadi pištolj na vas i puca, vi imate pravo upotrebe vatrenog oružja. Ali samo onoliko koliko je potrebno da bi se lice onesposobilo, odnosno da bi se pretnja uklonila. – objasnio je Veljko.

Inače, najčešće obezbeđenje bude primorano fizički da reaguje u noćnim klubovima zbog pijanih gostiju. Ipak, i tu postoje ograničena primene sile, kaže advokatica Zakonović.

– Obezbeđenje sme gosta da izbaci. Ukoliko gost pruža otpor, obezbeđenje sme da primeni fizičku silu u meri u kojoj on koristi fizičku silu, da bi suzbili napad. Ukoliko on njih udara, i obezbeđenje može da mu uzvrati – objasnila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike