Čak 24 učenika ne ide u školu jer ih maltretira nasilni dečak: Davi decu, bode šestarom, a jednu učenicu odveo u WC i terao da skine majicu!

04.10.2023 | 11:11

Iako su se roditelji obraćali mnogim institucijama, rešenje još uvek nije nađeno a oni ne smeju decu da pošalju na nastavu

Copyright Profimedia

Čak 24 učenika jednog VI razreda Osnovne škole "Knez Sima Marković" iz Barajeva već tri nedelje ne odlaze na nastavu jer se zbog vršnjačkog nasilja ne osećaju bezbedno, a njihovi roditelji kažu da se plaše za bezbednost dece i dodaju da nadležne institucije nemaju rešenje.

- Mi više ne možemo da trpimo. Naša agonija traje već godinu dana i niko ništa ne preduzima. Dete maltretira ceo svoj razred, ali i druga odeljenja. Nakon masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", uplašili smo se i obustavili nastavu - navodi Milan Gorunović, zabrinuti otac dečaka koji trpi vršnjačko nasilje.

Gorunović kaže da su sa problemom upoznati lokalna samouprava, škola, Ministarstvo prosvete, policija, socijalno i ističe ali da rešenja nema.

- Danas smo bili u Centru za socijalni rad i rečeno nam je da oni ne mogu da nam pomognu. Imaju svoje zakone koji u ovom slučaju ne mogu ništa da reše. Od njih smo kao odgovor dobili da će roditelji dečaka zajedno sa njim biti poslati kod psihologa - priča zabrinuti otac.

On je naglasio da je dečak nasilan i prema drugim učenicima i dodaje da je imao osećaj da dete šalje na ratište, a ne u školu.

- Taj dečak je dosta krupan i jak. Ometa časove, cepa deci sveske i vežbanke. Neretko ih bode šestarom, davi, fizički nasrće na njih. Mnogo puta smo do sada prijavili, međutim, u evidenciji Centra za socijalni rad postoji samo jedna prijava. Očigledno da su sve naše prijave završile u fioci - navodi očajni otac.

Terao devojčicu da skine majicu

Ovaj čovek tvrdi da je mali nasilnik čak jednu devojčicu ubacio u toalet i terao da skine majicu.

- Otac te devojčice bio je šokiran. Odmah je otišao da prijavi slučaj policiji, samo što to očigledno nigde nije zabeleženo - tvrdi Gorunović.

Prema njegovim rečima, nekoliko dece je čak završilo i u bolnici sa teškim povredama, a to je bio alarm da deca više ne odlaze na nastavu.

Profimedia
Ilustracija

- Nastavnici nas podržavaju, i njima je muka od cele ove situacije. Šalju deci materijal za rad i učenje od kuće. Ne mogu da održe nastavu zbog tog dečaka, a i svesni da neko može biti povređen prihvatili su ovu opciju. Majka nasilnog dečaka čak podnosi prijave protiv roditelja, direktora i nastavnika - navodi otac i dodaje da je prethodni razredni starešina napustio svoje radno mesto jer nije mogao da izdrži pritisak majke dečaka koji vrši nasilje.

- Ona štiti svoje dete i ne želi da potpiše da ide u specijalnu školu. Iz škole nam je rečeno da dete ne može biti ispisano bez saglasnosti roditelja. To je suludo, da li to znači da dete može da radi šta hoće i da mu niko ništa ne može? Pa upravo zbog tog deteta, jedan učenik završio je na Institutu za majku i dete, a drugi u Tiršovu. Ne znam šta treba da se desi da bi neko odreagovao? - rekao je otac.

Roditelji traže pomoć

Roditelji čija deca već tri nedelje ne odlaze u školu mole nadležne institucije za pomoć i prete štrajkom.

- Očajni smo, ne želimo više ovo da trpimo. Direktor škole je naveo da će dete dobiti pratnju, ali tako je bilo i prošle godine pa se sve vratilo na staro. Želimo da pošaljemo decu u školu u kojoj će biti bezbedni! - navode očajni roditelji.

Inače, reakcija nadležnih i direktora škole je izostala do objavljivanja ovog teksta.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Blic