Uspešno realizovan projekat: U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija

24.08.2021

12:43

0

Autor: P. Š.

Projektom je omogućeno bolje povezivanje obrazovanja i tržišta rada

Uspešno realizovan projekat: U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija
Copyright FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Kroz projekat “Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija”, Evropska unija je tokom prethodne dve godine pružala podršku za uspostavljanje Nacionalnog okvira kvalifikacija Srbije (NOKS), koji je imao oko 1.100 učesnika, a čiji je rezultat 4.000 novih radnih kvalifikacija.

Projektom je omogućeno bolje povezivanje obrazovanja i tržišta rada, otvoreno niz mogućnosti za obrazovanje odraslih i povezan je obrazovni sistem Srbije sa sistemima drugih evropskih zemalja.

Pročitajte još:

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović izrazila je danas na završnoj konferenciji, veliko zadovoljstvo zbog realizacije projekta koji je trajao od februara 2019. godine do danas, ističući da je projekat uz brojne poteškoće i odlaganja ostvaren, bez obzira na epidemiološku situaciju.

– Zahvaljujemo se partnerima sa kojima smo sinergično radili, EU, Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju, Nemačkoj organizaciji GIZ i Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Oni su omocućili da se projekat vredan blizu 1,4 miliona evra sprovede u našoj zemlji –  izjavila je ona Tanjugu.

Dukić Mijatović dodaje da je na Projektu bilo 1.100 učesnika, a da je pandemija sprečila mnoge predstavnike različitih institucija da učestvuju u ovoj akciji.

Ona je istakla da su rezultati ovog projekta uspostavljanje nacionalnog okvira kvalifikacija i 4.000 novih kvalifikacije, kao i portal i registar, odnosno elektronska baza nacionalnog okvira kvalifikacija.

– Napravljen je novi sistem, s jedne strane sprega ekonomije, a sa druge strane obrazovanja. Ovim sistemom mladi će moći da se pronađu u kvalifikacijama i radnim mestima, migracije unutar zemlje i van nje neće biti “kamen spoticanja”, a svako će spram svoje kvalifikacije moći da nađe posao – rekla je ona.

Naglasila je da dualno obrazovanje predstavlja globalni trend, a da je ovaj projekat dokaz da Srbija ide napred.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Predstavnici resornog ministarstva i EU na konferenciji pružili uvid u rezultate postignute u protekle dve godine, ali i objasnili značaj NOKS- a iz različitih perspektiva za građane, poslodavce i društvo u celini.

– NOKS je sistem u kome su popisane, po nivoima razvrstane i detaljno opisane sve kvalifikacije koje se mogu steći kroz formalno i neformalno učenje, a ovaj okvir omogućava da se preciznije evidentira kvalifikaciona struktura radne snage i kreiraju tržišno relevantne politike u oblasti obrazovanja – saopštili su organizatori.

Navode i da su projektom uspstavljeni standardi NOKS-a, koji podrazumevaju opis učenja koje je potrebno dostići kako bi se stekla određena kvalifikacija i pomoću kojih će se vršiti priznavanje prethodnih učenja i veština stečenih kroz radno i životno iskustvo.

Pročitajte još:

Iako je projekat završen, najavljeno je da će se razvoj NOKS- a nastaviti, a da će sledeći izazov biti implementacija Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija u visokom obrazovanju.

Evropska unija je najveći donator u Srbiji, koji podržava modernizaciju sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama zemalja EU.

Od 2003. godine, EU je donirala Srbiji više od 100 miliona evra za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja i reformu srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, kao i za renoviranje i opremanje škola i fakulteta i podršku inkluzivnom obrazovanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike