Naučnici razvili pilulu protiv raka: Ubija ćelije tumora, zdrave ostaju netaknute

02.08.2023 | 11:34

Autor: I.K.

Prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima je u toku

Copyright Profimedia

"Pilula protiv raka" ubija ćelije kancera, pritom ostavljajući zdrave ćelije netaknutim, rezultati su istraživanja koje traje poslednjih 20 godina.

Sada počinju pretklinička ispitivanja u Sjedinjenim Američkim Državama, a izvodi ih "Citi of Hope", jedna od najvećih američkih organizacija za istraživanje i lečenje raka, piše "Skaj njuz".

Tableta poznata kao "AOH1996" napada kancerogenu varijantu proteina koji se zove proliferirajući ćelijski nuklearni antigen (PCNA). Podaci sugerišu da je PCNA u ćelijama raka jedinstven, što je omogućilo da naučnici razviju lek koji specifično napada PCNA u ćelijama raka.

Profimedia
 

 

Profesorka Linda Malkas, koja je razvila lek, objasnila je slikovito kako on funkcioniše.

- PCNA je kao čvorište glavnog aerodromskog terminala koji sadrži više izlaza za avione. Naša pilula za ubijanje raka je poput snežne oluje koja zatvara ključno čvorište avio-kompanije, zatvarajući sve letove koji ulaze, a dozvoljava izlaz samo avionima koji nose ćelije raka - rekla je profesorka.

Prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima je trenutno u toku.

Pokazalo se da je pilula efikasna u lečenju ćelija koje potiču od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića materice, kože i pluća.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam