Dr Milošević: Najteži pacijent na Infektivnoj klinici ima 29 godina

27.08.2021

09:56

0

Autor: J.S.J.

Rast broja zaraženih puni crvene zone

Dr Milošević: Najteži pacijent na Infektivnoj klinici ima 29 godina
Profimedia

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Ivana Milošević rekla je za RTS da je starosna struktura pacijenata različita, da ima puno mladih, kao i starijih ljudi. U ovom trenutku najteži bolesnik koga lečim ima 29 godina, rekla je Miloševićeva. Dodala je da je većina zaposlenih u toj ustanovi vakcinisana.

Rast broja zaraženih puni crvene zone. Tako je i na Klinici za infektivne i tropske bolesti gde je više i pregleda i prijema.

Pročitajte još

Prof. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti, rekla je za RTS da postoji kontinuirani rast broja pregleda, kao i da je pre dve-tri nedelje dnevni broj pregleda je bio oko 70 do 100, a sada 160 odnosno 170 za 24 sata.

U istom trendu se kreće i broj prijema, puna je Infektivna klinika, tu su druge ustanove koje primaju bolesnike – VMC “Karaburma” i kovid bolnica u Batajnici.

-Opet smo u situaciji da čim se jedan bolesnik otpusti, bude primljen novi, ali ima mesta u ove dve ustanove – rekla je Miloševićeva.

Starosna struktura pacijenata je različita, ima puno mladih, kao i starijih ljudi.

-U ovom trenutku najteži bolesnik koga lečim ima 29 godina. Ljudi su se zarazili na letovanju, na porodičnim skupovima, neki nemaju ideju gde su se zarazili što govori koliko je bilest nepredvidiva, dovoljno je da neko bude inficiran i da nema tešku kliničku sliku, a da može da zarazi druge – istakla je dr Milošević.

Odgovarajući na pitanje da li su vakcinisani, ona kaže da velika većina nije vakcinisana.

Govoreći o posledicama kovid infekcije, Miloševićeva ukazuje da je najčešće reč o fibrozi pluća, kardiološkim posledicama u vidu miokarditisa.

-Ne primamo bolesnike koji imaju laku formu, samo one koji zahtevaju bolničko lečenje, i taj mladi čovek od 29 godina nije bilo težak u startu, ali je bolest napredovala i noćas je došlo do pogoršanja -rekla je Miloševićeva.

Smatra da ne morate da imate motiv ako radite na Infektivnoj klinici kada je reč o vakcinaciji, dovoljno je da vidite bolesnike, kao i da je većina zaposlenih u toj klinivci vakcinisana.

Miloševićeva je, odgovarajući da li je za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, rekla da se stalno priča o ličnoj oduci, ali da ne smemo da zaboravimo da odluka da se ne vakcinišemo ima implikacije na osobe oko nas.

Prema njenim rečima, od Hipokrata glavni etički motiv za one koji se bave medicinom je da ne smemo da naškodimo našem boleniku.

-Odlukom zdravstvenih radnika da ne prime vakcinu protiv kovida, što znači da sutra mogu da zaraze bolesnike, ruši se višemilenijumski etički koncept u medicini – zaključila je dr Milošević.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi