Danas slavimo Svete apostole Jasona i Sosipatra i devicu Kerkiru: Izgovorite ovu molitvu za mir i blagostanje

11.05.2024

06:47

0

"Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim"

Danas slavimo Svete apostole Jasona i Sosipatra i devicu Kerkiru: Izgovorite ovu molitvu za mir i blagostanje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju svete apostole Jasona i Sosipatera i devicu Kerkiru.

Sveti apostoli Jason i Sosipater i devica Kerkira bili su hrišćanski svetitelji.

Prva dvojica spadaju u Sedamdeset apostola, a devica Kerkira je bila ćerka nekoga cara sa ostrva Krfa. Jasona i Sosipatra spominje apostol Pavle (Rim. 16, 21) i naziva ih svojim rođacima. Jason je bio rodom iz Tarsa kao i sam apostol Pavle, a Sosipater iz Ahaje.

Prvi je postavljen od Pavla za episkopa Tarsijskog, a drugi za episkopa Ikonijskog. Putujući i propovedajući Jevanđelje ova dva apostola su stigla i na ostrvo Krf, gde su uspeli da sagrade crkvu u ime svetog Stefana prvomučenika i da pridobiju neke nevernike za crkvu. Prema hrišćanskom predanju, car toga ostrva ih je bacio u tamnicu, gde je bilo zatvoreno sedam razbojnika: Satornije, Jakishol, Faustijan, Januarije, Marsalije, Efrasije i Mamije.

Foto: 24sedam/J.B.
 

Ovu sedmoricu apostoli su preveli u hrišćanstvo. Čuvši za to, car je, prema predanju, naredio da se ta sedmorica umore smrću u vreloj smoli. Kada je car mučio apostole, kći njegova devica Kerkira je gledala sa prozora njihove muke, pa saznavši zbog čega ih muče, i sama se oglasila hrišćankom i razdala sav svoj nakit siromašnima.

Car se razgnevio na svoju ćerku, i zatvorio je u tamnicu, pa pošto nije uspeo da je time odvrati od Hrista, naredio je da zapale tamnicu. U hrišćanskoj tradiciji se pominje da je tamnica izgorela, ali da je Kerkira ostala živa. Videvši to čudo mnogi se narod krstio.

Razjareni car je tada naredio da mu kćer privežu za drvo i strelama je ubiju. Oni koji su poverovali u Hrista pobegli su od cara na obližnje ostrvo i skrili se. Car je pošao lađom da ih pohvata, međutim lađa je potonula u more i on je poginuo. Novi car je primio hrišćanstvo, krstio se i dobio ime Sevastijan. Jason i Sosipater su slobodno propovedali Jevanđelje i utvrđivali Crkvu na Krfu do duboke starosti. Preminuli su na Krfu.

Prema narodnim verovanjima, na današnji dan trebalo bi da se izgovori molitva za mir i blagostanje:

"Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike