Jeromonah Isidor: Veliki petak je ljubav koja sebe daje i onima koji ga raspinju!

14.04.2023

22:50

0

Otac Isidor je izjavio kako današnji dan treba posmatrati odvojeno od Velikog četvrtka, kada se praznuje Tajna večera, dok na Veliki petak praznujemo uspomenu na Judinu izdaju

Jeromonah Isidor: Veliki petak je ljubav koja sebe daje i onima koji ga raspinju!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zamenik rektora Prizrenske bogoslovije jeromonah Isidor (Jagodić) rekao je danas da se Veliki petak praznuje kao božija ljubav za sve i nada za svakog čoveka, koja sebe daje i za one koji ga raspinju.

Otac Isidor je izjavio kako današnji dan treba posmatrati odvojeno od Velikog četvrtka, kada se praznuje Tajna večera, dok na Veliki petak praznujemo uspomenu na Judinu izdaju, osudu Hrista, raspeće i pogreb, nakon čega sledi vaskrsenje.

- Veliki petak je izdvojen, on je najtužniji dan, ali je ovaj događaj izuzetno važan jer pokazuje, ono što teolozi nazivaju paradoksalnom 'božijom ljubavi' prema čoveku koja sebe daje do te mere i da umire za one koji ga raspinju, a ne samo za one koji u njega veruju - rekao je otac Isidor.

Objašnjavajući simboliku plaštanice, on je rekao da je ona jedan segment bogate bogoslužbene prakse koja je vezana za stradanje Hristovo, i predstavlja Hrista kojeg polažu u grob.

- Iznošenjem plaštanice crkva želi da pokaže da je svaki hrišćanin, koji učestvuje u bogosluženju jednako učesnik spasonosnih događaja koji su se dogodili u Hristovo vreme - rekao je on.

Otac Isidor je poručio da ovaj dan simboliše tišina i spokoj, odnosno ljude koji su u tišini prisustvovali raspeću Hrista.

Razgovorajući o monaškom pozivu, on je objasnio da se nijedan mladić sam od sebe odlučuje za ovaj poziv, već ga bog poziva.

- Potrebno je obratiti pažnju da mladić koji ima tu vrstu poziva dobro oslušne svoje srce i oslušne glas božiji koji ga poziva, nakon toga mora da bude istrajan - rekao je otac Isidor, i dodao da bi pre upisa preporučio svakome da poseti Prizrensku bogosloviju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike