Kon: O vanrednom stanju nije bilo rasprave od maja, kada je ono ukinuto

24.09.2020

09:05 >> 10:06

0

Autor: Jovana Vrećo

Istakao je da kada je reč o pooštravanju postojećih mera to zavisi isključivo od epidemiološke situacije i da ih je neprimereno pooštravati u relativno pr

Kon: O vanrednom stanju nije bilo rasprave od maja, kada je ono ukinuto
Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Predrag Kon izjavio je danas da o vanrednom stanju nije bilo rasprave od maja, kada je ono ukinuto.

– Ne znam kako je došlo do toga da se priča o vanrednom stanju. Pominjao sam to u smislu objašnjenja da je nemoguće sprovoditi nadzor, da se pišu samo rešenja i da treba veća kontrola, ali da je to moguće samo u vanrednom stanju i da je to neprimereno u ovoj situaciji – rekao je epidemiolog Kon gostujući na TV Pink.

Istakao je da kada je reč o pooštravanju postojećih mera to zavisi isključivo od epidemiološke situacije i da ih je neprimereno “pooštravati u relativno prihvatljivoj situaciji”.

Epidemiološka situacija u regionu

Dr Kon je rekao, komentarišući kakva je epidemiološka situacija u regionu, da virus ne poznaje granice i da oko nas “gori”.

– Tu nema dileme. Nadzorni sistem je uveden, od njega očekujemo dosta i pokazuje prve rezultate. Na 700 onih koji prođu granicu, jedan jeste sumnjiv i treba da se testira – objasnio je epidemiolog.

Ocenio je da imamo vrlo dobar filter za otkrivanje slučajeva zaraze i da ih odmah izolujemo i lečimo.

– Od petka je pod nadzorom 23.000 naših državljana, njih 36 se smatra sumnjivim, a to nije mala brojka – istakao je Kon i dodao da bez obzira na to što nećemo izbeći ulazak i širenje virusa, to možemo da usporimo.

Istakao je da je i prošle godine u ovom periodu bilo oko 12.000 akutnih respiratornih infekcije, a da ih je sada oko 6.400, što dosta govori o tome koliko su maske značajne u borbi protiv koronavirusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike