Đaci nastavnici ugrozili život: Izazvali joj astmatični napad, pa šokirali izjavom - "Neka ne kašlje, neka se uguši"

29.03.2023

12:00

1

Znajući da je lošeg zdravstvenog stanja, da je između ostalog astmatičar, dvojica učenika isprskala su celu učionicu i njen radni sto sprejevima i dezodoransima

Đaci nastavnici ugrozili život: Izazvali joj astmatični napad, pa šokirali izjavom - "Neka ne kašlje, neka se uguši"
Nastavnica Borka Milošević - Copyright YouTube/RTS

U Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Boljevcima pokrenut je disciplinski postupak protiv učenika sedmog razreda jer su krajem prošle nedelje ugrozili život nastavnice Borke Milošević.

Nastavnica je ispričala da ne zna šta je motiv takvog ponašanja učenika i istakla šta joj je bilo najteže.

Znajući da je lošeg zdravstvenog stanja, da je između ostalog astmatičar, dvojica učenika isprskala su celu učionicu i njen radni sto sprejevima i dezodoransima, zbog čega je, kako nam je rečeno, ona dobila težak napad. Intervenisala je i hitna pomoć - na svu sreću, na vreme.

Borka Milošević ističe da je sada dobro, ali da koristi pumpicu češće nego ranije. Ispričala je da joj je bilo teško i da nije mogla da dođe do vazduha. 

- Učenici i kolege kažu da sam čak i boju menjala. Bio je jak napad, u jednom momentu htela sam da se predam, da se ne borim za vazduh jer sam bila umorna. Bilo je neopisivo, nikada takav napad nisam imala, a astmatičar sam deset godina. Roditelji dečaka koji je doneo taj parfem u školu doneli su mi pumpicu jer sam zaboravila da imam svoju u džepu, i pet puta sam je koristila dok nije došla Hitna pomoć. Prikačili su me na kiseonik i dali mi lek, i tada mi je bilo mnogo bolje - ispričala je Miloševićeva. 

Kaže da nikakvih problema ranije nije imala sa tim učenicima, niti zna motiv. 

- Učenik koji je doneo parfem svestan je mog stanja, svaki put trči da mi donese udžbenik iz zbornice, odnese mi torbu u zbornicu i pita me: "Nastavnice, kako ste danas?" - napomenula je Miloševićeva. 

Dodaje da ne zna šta je tog trenutka bio njihov motiv, ali i da se od drugog učenika to moglo očekivati.

Pixabay
 

"Neka ne kašlje, neka se uguši"

Dečak koji je doneo parfem pohvalio se time, a drugi učenik, koji je učestvovao u tom incidentu, rekao je da ga isprska po učionici, da vide da li će nastavnica Borka da se uguši. 

Najstrašnije joj je bilo, kako su joj ispričale kolege i deca, što je drugi učenik, kada je video da joj je loše, rekao: "Neka ne kašlje, neka se uguši."

- Ne znam čime sam to zaslužila, šta je njegov motiv - upitala se nastavnica. 

Bezbednost nastavnika - nikakva

Bezbednost nastavnika u školama je nikakva, napominje nastavnica, i dodaje da kolege ne prijavljuju nasilje. Nema odgovor na to koji je razlog - da li strah za radno mesto, odmazda, ali ljudi uglavnom ćute. 

- Sve što smo čuli o napadu na nastavnike je bilo zahvaljujući tome što su deca snimila to i poslala na društvenu mrežu i onda je bila reakcija javnosti. Dosta mojih kolega preživljavaju različitu vrstu nasilja u školi, ali ne prijavljuju. Ja se više ničega ne bojim, na sistem sam besna jer nema sankcija prema maloletnicima, ali i na sistem obrazovanja sam besna jer mogu da rade sa nama šta hoće - zaključila je Miloševićeva.

Profimedia
 

Kakav je postupak?

Petar Mušterić, direktor OŠ "Branko Radičević" iz Boljevaca, rekao je da mu je žao zbog neprijatnosti koju je doživela koleginica jer joj je život praktično visio o koncu.

- Po saznanju za slučaj, telefonom sam obavešten, obavestili smo razrednog starešinu da preduzme određene mere u skladu sa protokolom postupanja u ovom slučajevima, da se prvo sanira Borkina situacija, da se prikupe izjave prisutnih učenika. Odeljenje je napisalo izjave, zakazao sam Tim za zaštitu od nasilja, koji je odredio nivo nasilja, reč je o trećem nivou - ugrožavanje bezbednosti drugih opasnih po život i teža povreda disciplina učenika - objasnio je direktor.

Postupak je sledeći: Tim mora da izradi plan koji će preduzeti prema učenicima, najpre ide rasprava gde se pozivaju roditelji, zatim se mesec dana vrši pojačan vaspitni rad prema učenicima i donosi se odluka.

- Taj pojačani vaspitni rad se prati svakodnevno, dete je uljkučeno u društveno-koristan rad. Na ovom nivou nasilja, sankcija je ukor nastavničkog veća, ocena 2 ili 1. Najpre ocena 2, ako nije ranije kažnjavan - zaključio je Mušterić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike