Ženski marš održan u Nišu: Stop ubistvu žena, jer žena vas je rodila

06.03.2023 | 17:23

Autor: Maja Kostić

Aktivistkinje iz sedam organizacija skrenule pažnju na loš položaj žena i nasilje nad njima

Copyright Centar za devojke Niš/Ustupljene fotografije

Sedam organizacija članica mreže Žene protiv nasilja: NADA, Žene za mir, Udruženje Romkinja Bujanovac, Udruženje Romkinja Osvit, Nezavisni ženski centar, SOS Vlasotince, Centar za devojke, je u nedelju koračalo niškim ulicama.

One su u svojim parolama pozvale na to da femicid bude prepoznat kao posebno krivično delo i stopiranje nasilja nad ženama.

Centar za devojke Niš/Ustupljene fotografije
 

- Silovanje je zločin bez povoda; Nikad nije kriva! Odgovornost je na nasilniku; Romkinje za društvo bez rodno zasnovanog nasilja; Jedna milijarda ustaje za slobodu; Solidarno sa ženama Avganistana, Irana, Sirije i Ukrajine; Zahtevamo da abortus ostane legalan. Legalan abortus mora da bude pravo žene; Imaš pravo na život bez diskriminacije; Zahtevamo da ženski rad bude plaćen. Za ekonomski nezavisnu/e ženu/e; Ženska ljudska prava; Verujemo ti; Slušamo te; Poštujemo tvoje odluke - samo su neke od parola koje su objavile na zvaničnoj FB stranici Centra za devojke Niš.

Centar za devojke Niš/Ustupljene fotografije
 

Aktivistkinje su u parolama napisale da seksualno nasilje nas devojčicama i ženama ne može ostati nekažnjeno, naglasile da žene nisu same.

Osam učesnica je nosilo imena devojčica, devojaka i žena ubijenih od početka godine.

Preko 3000 ljudi videlo je marš, zastalo, slikalo i snimalo. Marš je započeo plesom uz pesmu “Break the Chain”, koji su izvele aktivistkinje Centra za devojke i članice Plesnog kluba Primavera, a kasnije su učesnice i učesnici krenuli/e u šetnju centralnim ulicama Niša.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam