Dr Kon: Postojao je problem u sistemu, sada tvrdim da su podaci o smrtnosti od kovida približni

01.10.2020

22:17 >> 20:04

0

Autor: M. V.

Član Kriznog štaba je do ovog podatka došao tako što je koristio mortalitetnu statistiku i DN2 obrasce, kao i podatke iz Gradskog zavoda za javno zdravlje

Dr Kon: Postojao je problem u sistemu, sada tvrdim da su podaci o smrtnosti od kovida približni
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras gostujući u Pregledu dana “Njuzmaks adria” da je prema njegovom istraživanju, a na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je pismeno prijavljeno.

Kon je naveo da je u svom istraživanju, od marta do juna, našao 210 smrtnih ishoda kojima je u potvrdi o smrti bilo napisano kao neposredni ili osnovni uzrok smrti Covid-19, a da je 118 takvih slučajeva zvanično prijavljeno, prenosi N1.

Problem u kompjuterskom sistemu

Šef Kriznog štaba rekao je da je postojao problem u informacionom sistemu.

-Mora da se shvati – postoji nešto što se primenjuje u toku samog događaja. Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. Taj informacioni sistem u jednom trenutku, u jednom periodu, nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto – dakle negde od sredine juna on nije bio precizan-rekao je dr Kon.

Epidemiolog je rekao da smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju ukoliko ne prođe određen period.

ATA Images/Antonio Ahel

-Tek za dva meseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u potvrdi o smrti… Sada će da stignu ti podaci za jun. Ja sam obradio podatke do juna meseca. Do juna meseca, najkraće da vam kažem, tri puta je bilo više smrtnih slučajeva nego što je pismeno prijavljeno. To se dešava stalno… – rekao je Kon i dodao da sada prvi put radimo po tom kompjuterskom sistemu.

-Mi nikada nismo radili po tom sistemu, do sada nikada nije postojao ovakav sistem nadzora, mi imamo nešto drugo što redovno funkcioniše, ali sada je nemoguće da to funkcioniše jer sada toga ima masovno i morate da se adaptirate – naveo je on.

Rekao je da je u ovom slučaju razvijen informatički sistem bez koga epidemiolozi nisu mogli da rade i naglasio da u početku nisu postojale kovid-ambulante te da oni nisu mogli da rade na prikupljanju podataka posebno jer prijave zaraznih bolesti uopšte nisu stizale.

Istraživanje prema podacima GZJJZ

U svom istraživanju, Kon je koristio mortalitetnu statistiku i DN2 obrasce, kao i podatke iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, a da potvrda o smrti, koja ima tri dela – neposredni, osnovni i posredni uzrok smrti stižu nakon dva meseca.

Kon kaže da Kriznom štabu podaci u Gradski zavod stižu nakon dva dana, a da podaci koji se sada viđaju na sajtu covid.rs jesu vrlo približni i da se Beograd “uklapa” u ono što je objavljeno.

-Sada mogu da tvrdim da su podaci vrlo približni i vrlo tačni. Ovo što se pojavljuje jedan slučaj ili ne – to ćemo videti tek kasnije – rekao je on i dodao dodao da se “ukupna smrtnost prati iz godine u godinu, pa se poredi prosek pre 2020. i u višku smrtnosti za čitav taj period postoji 345 ljudi”.

-Samo da se zna, to se dešava u svakoj epidemiji – zaključio je dr Kon.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike