Dr Darija Kisić upozorila na period koji nam predstoji

03.10.2020

08:16

0

Autor: autor26

Mnogi su izgubili strljenje, ali ne smemo da dozvolimo širenje infekcije, istakla je zamenica direktora Batuta

Dr Darija Kisić upozorila na period koji nam predstoji
Copyright ATAImages/A.K.

Dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, izjavila je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji povoljna u poređenju sa drugim zemljama regiona i Evrope, ali je upozorila da nam predstoji zimski period, odnosno sezona i drugih respiratornih infekcija.

– Moramo da učinimo sve da zadržimo ovu povoljnu situaciju. Koliko će se javiti slučajeva, zavisi od nas. Najbolji primer je Kina, gde već nekoliko desetina dana nemaju lokalnu transmisiju virusa. Ovaj epidemijski period je duži nego što se mislilo. Mnogi su izgubili strpljenje, ali ne smemo da dozvolimo širenje infekcije – istakla je Kisićeva za RTS.

Ona je dodala i da je Institut “Batut” krovna institucija za javno zdravlje u zemlji, u koju dolaze svi podaci prikupljeni od strane regionalnih instituta.

– Mi o tome redovno pišemo izveštaje. Tako je bilo i prethodnih decenija. Sada je veće interesovanje za takve aktivnosti kad je u pitanju kovid. Potrebno je vreme za prikupljanje podataka. Kada je redovno stanje, oni se objavljuju do sredine godine za prethodnu godinu – rekla je Kisićeva.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji i brojkama koje stižu svakodnevno, ona ukazuje da je najvažnije da li je bilo preminulih u poslednja 24 sata, kao i koliki je broj osoba na respiratorima i s najtežom kliničkom slikom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike