Srbija je tenkovska sila, ali tu nije kraj: Modernizovani tenk M-84 AS1 pokazao dobre ideje konstruktora

03.10.2020

12:46 >> 12:49

0

Autor: autor26

U rejonu Vojnog kompleksa Pasuljanske livade urađena su konstruktorska ispitivanja ovog usavršenog tenka

Srbija je tenkovska sila, ali tu nije kraj: Modernizovani tenk M-84 AS1 pokazao dobre ideje konstruktora
Copyright Promo / Ministarstvo odbrane

Po broju ispravnih tenkova, Srbija je evropska sila, ali to nije dovoljno. Tenkovi moraju biti modernizovani da mogu da se nose sa najsavremenijim tenkovima u svojoj klasi i, naravno, moramo imati odgovarajući broj posada kako bi svaki od njih bio koristan i upotrebljiv.

Ovo su reči ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je u rejonu Vojnog kompleksa “Pasuljanske livade” prisustvovao konstruktorskim ispitivanjima i gađanju ciljeva iz prototipa usavršenog tenka M-84 AS1.

Promo / Ministarstvo odbrane

Na dobrom smo putu

Prema Vulinovoj oceni, ovaj tenk je pokazao da smo na dobrom putu i da su naši konstruktori dali dobre ideje.

– Mi ćemo ulagati velike napore da svi naši tenkovi, bar najveći broj naših tenkova, bude modernizovan na takvom nivou da može da koristi i odgovarajuću municiju i tehnička rešenja, kao i da bude u stanju da se nosi sa bilo kojim tenkom u našem okruženju. Srbija je tenkovska sila, ali to ne sme da bude samo po broju, već mora da bude i po tehničkim rešenjima i posadi – naglasio je ministar Vulin.

Dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra za materijalne resurse, rekao je da modernizacija tenka M-84 i borbenog vozila pešadije trenutno predstavlja dva najbitnija projekta modernizacije borbene tehnike Vojske Srbije za potrebe kopnene vojske.

– Najveći broj tipova novog i modernizovanog naoružanja, koji se tiče povećanja sposobnosti naših pešadijskih i artiljerijskih jedinica, u smislu razvoja već je završen. Sada se u naoružanje upravo uvode nulte serije, što će reći da se ide u početno opremanje jedinica, čime se završava prva faza zanavljanja naoružanja Vojske Srbije – rekao je Miloradović.

Promo / Ministarstvo odbrane

Obiman poduhvat

Prema njegovim rečima, konstruktorska ispitivanja modernizovanog tenka M-84 AS1 veoma su obiman poduhvat, koji podrazumeva veliki broj modernizovanih i dodatih podsistema na tenk, čija je namena, dodaje, povećanje nivoa zaštite tenka protiv najsavremenijih tipova protivoklopnog naoružanja, kao i povećanje situacione svesnosti posade i opremljenosti komandira tenka.

– Osim komandno-informacionog sistema i odgovarajućih komunikacionih i računarskih sistema, tenk je opremljen i novom daljinski upravljanom borbenom stanicom, koja mu daje potpuno novi kvalitet u borbi i pruža znatno veći nivo zaštite i borbene efikasnosti. Smatramo da će ova modernizacija značajno povećati sposobnosti naših oklopnih i mehanizovanih jedinica – naglašava Miloradović i poručuje da to nije kraj razvoja, jer se paralelno radi na fazi dva, označenoj kao modernizovani tenk M-84 AS2, koja podrazumeva još nekoliko novih podsistema koji će dodatno i značajno unaprediti sposobnosti naših tenkovskih jedinica – zaključuje Miloradović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike