Ovaj vikend je prekretnica za koronu u Srbiji: Beograd na udaru virusa, paprene kazne za nepoštovanje mera

03.10.2020

15:49 >> 18:17

0

Krizni štab je naglasio da je od presudne važnosti da u ovom periodu građani sačuvaju visok nivo discipline i lične odgovornosti

Ovaj vikend je prekretnica za koronu u Srbiji: Beograd na udaru virusa, paprene kazne za nepoštovanje mera
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Prema poslednjim informacijama ukupan broja novozaraženih je 107 u poslednja 24 časa, a čak 55 osoba, odnosno više od polovine od ukupnog broja je iz Beograda. Ako se uzme u obzir da u srpskoj prestonici živi trtećina stanovnika Srbije, ova brojka nije dobra. Da situacija može dodatno da se zakomplikju govori i činjenica da je ovaj vikend izuzetno važan jer predstavalja prekretnicu u naletu korone za Srbiju.

Zašto baš ovaj vikend? Zato što smo juče i danas imali novozraženih preko 100, što se odavno nije dogodilo, a drugo što je taj porast zabeležen uoči vikenda, kada se građani više kreću, izlaze, druže…

Krizni štab je naglasio da je od presudne važnosti da u ovom periodu građani sačuvaju visok nivo discipline i lične odgovornosti. Poseban akcenat je na nošenju maski u zatvorenom prostoru – tržnim centrima, prodavnicama, gradskom saobraćaju, poštama, bankama…

– To je preventivna mera koja nam može sačuvati zdravlje i obezbediti mirniju jesen. Redovno provetravanje prostorija, higijena ruku, dezinfekcija prostora i održavanje razdaljine su od krucijalne važnosti ukoliko želimo da postignemo naš cilj, a to je konačna pobeda nad korona virusom. Iako je situacija trenutno relativno stabilna, naša borba sa kovidom i dalje traje i svako neodgovorno ponašanje danas može nas skupo koštati sutra – saopštili su iz Kriznog štaba.

Kazne od 20.000 do 2 miliona dinara

Nadležni su najavili i pojačane kontrole poštovanja epidemioloških mera u prestonici, a koju će da u zatvorenim prostorima, prvenstvno u javnom prevozu, da sprovode pripadici MUP-a, komunalne policije i sanitarni ispektori.

Za svako kršenje i nepoštovanje mera, a samim tim i ugrožavanje tuđih života, određene su i kazne koje mogu biti od 20.000 do 2 miliona dinara.

Kazne za nepoštovanje mera u restoranima i kafićima vlasnike mogu da koštaju minimum 500.000 dinara. Vlasnici su dužni da organizuju održavanje higijene, dezinfekciju pribora i stolova, obezbede zaštitna sredstva na stolovima i u toaletima, kao i mašinsko pranje posuđa.

Kazna za zaposlene koji ne budu poštovali propisane mere kreće se od 10.000 do 20.000 dinara.

Oni koji ne nose maske u javnom gradskom prevozu ili zatvorenom prostoru moraće da budu spremni da “iskeširaju” između 20.000 i 150.000 dinara. Pravna lica koja ne poštuju propisane mere sa računa će izdvojiti od 50.000 do 2.000.000 dinara.

Beograd kao jedan od aktivnih žarišta nije usamljen grad. Sledeći grad po broju zaraženih je Novi Sad sa 5, u Bujanovcu imamo 3 novozaražena, dok svim drugim gradovima i opštinama broj novozaraženih u poslednja 24 sata ne prelazi dva.

Konov koefecijent je zabrinjavajuć

Srbija danas ima nepovoljne korona brojke – za dan je testirano manje nego inače – 4.751 osoba, obično je ta cifra između 6.000 i 8.000, a ponovo imamo više od 100 zaraženih, odnosno 107.

To nas dovodi do zaključka da takozvani Konov koeficijent danas iznosi 2,25 odsto, što nikako nije dobro.

Naime, da bi mogli da kažemo da je situacija relativno mirna, taj procenat bi trebalo da bude 0,5 odsto.
Šta je zapravo Konov koeficijent i zašto je toliko važan?

Pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao “da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ovaj brojka padne ispod pet odsto”.

A da bi situacija bila iole stabilnija potrebna je još manja vrednost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike