Koronavirus povećao nasilje na internetu: Više od trećine devojaka doživelo maltretirnje

11.10.2020

14:10

0

Koronavirus povećao nasilje na internetu: Više od trećine devojaka doživelo maltretirnje
Copyright Pixabay

Rezultati onlajn istraživanja Centra za edukaciju i savetovanje “Katalista” i Alternativnog centra za devojke Kruševac pokayuju da su negativni i neprijatni komentari na društvenim mrežama, vređanje, podsmevanje, pretnje, proganjanje, uhođenje i seksualno uznemiravanje neki su od oblika doživljenog nasilja na internetu kod vrlo mladih devojka od 14 do 19 godina.

Podaci pokazuju i da  38 odsto devojaka prepoznaje da je u nekom trenutku u životu doživelo nasilje na internetu.

– Oko 14 odsto devojaka je izjavilo da su doživljavale da od njih neko traži da pošalju svoje intimne fotografije ili snimke, a 13 odsto njih je primilo neželjene i uvredljive fotografije ili poruke sa seksualnim sadržajem – napominju autorke istraživanja.

Takođe, čak 7,8 odsto devojaka je doživelo da neko bez njihove saglasnosti preko interneta podeli foto ili video sadržaje koji se odnose na njih.

Podaci različitih istraživanja pokazuju da su digitalnim nasiljem sposebno pogođene određene grupe devojaka i žena, poput braniteljki ljudskih prava, žena u politici, novinarki, blogerki, žena koje pripadaju etničkim manjinama, pripadnice LGBT populacije, kao i žene sa invaliditetom. U

Evropi je rizik za digitalno nasilje najveći za žene između 18 i 29 godina.

– Devojčice, devojke i žene tokom pandemije sve više koriste internet. Kapacitet za mere samoizolacije su povećale korišćenje intrneta između 50 i 70 odsto za školske, poslovne i društvene aktivnosti. Tokom ovog perioda osobe koje imaju ograničene digitalne veštine su bile u većem riziku od digitalnog nasilja – napominju autorke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike