Sneg prvo stiže u ova tri srpska grada: Meteorolozi najavljuju vremenski rolerkoster, zahlađenje će biti sve jače

06.11.2022

11:21

0

Autor: V.B.

Jedino će sreda koja je pred nama doneti sunčane intervale i blago otopljenje

Sneg prvo stiže u ova tri srpska grada: Meteorolozi najavljuju vremenski rolerkoster, zahlađenje će biti sve jače
Sneg u Begradu - Copyright 24sedam/Jelena Stokić

Činjenica da od Miholjskog leta više ništa nije ostalo i da je jesen uveliko prisutna, najavljuje i nova prognoza vremena koja govori da će u drugoj polovini i pred kraj meseca biti prvo pravo zahlađenje, ali i snežne padavine.

Na planinama, recimo, Kopaoniku, izgledi su da prvo provejavanje pahulja počne 6. i 8. novembra, dok je u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevac prvi snežni pokrivač moguć oko 19. novembra, a zatim uz kišu i pred kraj meseca.

Stabilizacija vremena

Prvu polovinu meseca prosek maksimalnih temperatura za početak novembra biće od 11 do 15 stepeni, a one su 1. novembra bile više za 10 do 15 stepeni od proseka, osim na severu, rekao je meteorolog Đorđe Šurić za Blic.  

- Vikend će doneti uticaj ciklona iz centralne Evrope i iz Đenovskog zaliva, koji će se premeštatai preko našeg područja dalje na istok, i očekuje se jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, uz zahlađenje – kaže Đurić.

- Prema trenutnim prognozama, sledeće sedmice će doći do stabilizacije vremena. Vreme će biti stabilno i suvo. Minimalne jutarnje temperature biće uglavnom od 0 do 8°C, uz maglovita jutra, a maksimalne dnevne od 12 do 18°C. Ovako vreme uticaće na jače zagađenje vazduha – kaže Đurić.

 

 

Sreda će biti najtopliji dan sledeće sedmice. Očekuje se sunčano i relativno toplo, uz jugoistočni vetar, koji će u košavskom području biti pojačan. Maksimalna temperatura biće od 16 do 20, u Beogradu do 18 stepeni, napisao je Đurić i dodao:

- Nakon veoma toplog početka novembra i pogoršanja vremena tokom ovog vikenda, uz pad temperature na prosečne vrednosti, sledeće sedmice temperature će biti uglavnom oko i malo iznad prosečnih vrednosti, a u sredu za oko pet stepeni više od proseka. Prema trenutnim prognozama mraz u nižim predelima ne očekuje se do sredine novembra, a nema ni snega na vidiku. Inače, aktuelni ciklon, koji ovog vikenda utiče na vreme u Srbiji, doneo je oblasti Jadrana i Italiji veoma snažne i obilne pljuskove i grmljavinske oluje, uz obilne padavine i olujni južni vetar, dok je u oblasti Alpa pao i obilniji sneg, a sneg će danas padati i na višim planinama Bosne - kaže Đurić.

Prvi znaci zime

U mesečnoj i prvoj dugoročnoj prognozi za zimu, i meteorolog Marko Čubrilo je najavio da do prve polovine novembra neće biti jačeg zahlađenja, dok posle 15. novembra postoji mogućnost za češća zahlađenja uz jesenje kiše, dok će na preko 900 mnv biti i snega.

Prema njegovim proračunima, posle 23. novembra raste verovatnoća za prvo jače zahlađenje, koje bi osim na planinama i u nizijama stvorilo mogućnost za formiranje snežnog pokrivača. Istovremeno se i mraz očekuje u nizijama. Najviše padavina se može očekivati na jugu i jugozapadu centralne i južne Srbije. Sam kraj meseca bi mogao da donese prve znake zime.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike