Janković o koroni u Srbiji: Zasad nećemo zatvarati škole, ali moguća je druga mera

13.10.2020

11:09 >> 13:33

0

Autor: M. I.

U celoj Srbiji broj novozaraženih se polako povećava

Janković o koroni u Srbiji: Zasad nećemo zatvarati škole, ali moguća je druga mera
Copyright Printscreen/Youtube, N1

Zaražavanje učenika virusom korona još uvek je sporadično, te je situacija u školama za sada povoljna, kaže imunolog Srđa Janković i dodaje da prelazak na onlajn nastavu nije neophodan u ovom trenutku.

Kako prenosi Tanjug, on je pojasnio da je složeniji kriterijum za prelazak na onlajn nastavu, da to nije samo broj novozaraženih osoba na dnevnom nivou u celoj zemlji.

– Mi želimo da sprečimo da se virus prenosi kroz škole, da škole postanu mesto ubrzanog prenošenja virusa. Dok su to sporadični slučajevi, dok se retko dešava zaražavanje u školama od druga ili drugarice, onda nema potrebe za takvim merama – kaže Janković za TV Pink.

On je naveo da su preventivne mere u školama dale rezultate, da su dobro sprovođene i da je prvi udar virusa u školama sprečen, kao i da je obolevanje još uvek sporadično.

– Onog momenta kada bude toliko virusa u opticaju i škole budu pod mnogo većim pritiskom, jer deca mogu da se zaraze kao i svi drugi, kada postane rizično da će virus da počne da se prenosi kroz školu uprkos svim merama – distanca, nošenje maski, tada će biti razmatrano da se pređe na nastavu na daljinu – pojasnio je imunolog.

Navodi da je pogrešno tumačenje da će, ukoliko dođe do povećanog broja zaraženih, doći do zatvaranja škola. Pojašnjava da se škola ne prekida ukoliko učenici fizički više ne sede u učionice, već se samo prelazi na nastavu na daljinu.

U celoj Srbiji broj novozaraženih se polako povećava, te je momenat da se rigorozno sprovode mere, kako ne bi došlo do masovnijeg obolevanja.

– Znam da rečenica “ove nedelje su prelomne” nije popularna, i ako je često ponavljamo, izgubi smisao, međutim, sada možemo mnogo toga da uradimo ako mere koje su na snazi sprovedemo dosledno i rigorozno svi zajedno – naveo je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike