Lepe vesti iz Leskovca! Hirurzi u ovom gradu obavili prvu laparoskopsku operaciju uklanjanja želuca pacijentu s karcinomom

18.09.2022

19:01

0

Autor: 24sedam

Sam karcinom želuca, ističe dr Ivanović, nije tako čest kao karcinom debelog creva

Lepe vesti iz Leskovca! Hirurzi u ovom gradu obavili prvu laparoskopsku operaciju uklanjanja želuca pacijentu s karcinomom
Hirurg tokom operacije - Copyright Profimedia

Laparoskopska operacija odstranjivanja želuca pacijentu s karcinomom, prva takve vrste u jednoj opštoj bolnici u Srbiju je uspešno danas obavljena u Leskovcu, što je velika stvar za stanovnike ovog grada i juga Srbije, koji imaju nove mogućnosti lečenja teške bolesti

Hirurg dr Dragan Gunjić iz Beograda, koji je prvi saradnik čuvenog prof. dr Miloša Bjelovića, predvodio je danas tim u leskovačkih lekara u operacionoj sali na čelu sa hirurgom dr Predragom Ivanovićem. Pacijentu od 58 godina, koji ima rak želuca, taj organ je odstranjen, a u istom aktu obavljena je i rekonstrukcija, te se doktori nadaju brzom opravku.

Dr Gujnić kaže za Kurir da je ova zahtevna operacija resekcije želuca trajala oko pet sati.

- Veći deo želuca smo odrstranili, napravljen je potom kontinutet sa tankim crevom i očekujemo da pacijent ima normalnu ishranu. Laparoskopska operacija omogućava brži oporavak, manja je trauma, a laparoskopija, zahvaljujući preciznoj optici i uveličavanju, dozvoljava precizniji rad u trbuhu - ističe dr Gunjić.

Operacija koju su izveli kako navodi dr Ivanović je tzv. subtotalna gastrektomiju.

- Izvadili smo skoro ceo želudac, a potom njegov patrljak koji je ostao spojili sa tankim crevom kako bismo uspostavili kontinuitet digestivnog trakta. Ovo je prva laparoskopska operacija želuca pacijentu koji ima karcinom u jednom opštoj bolnici u Srbiji, a operacija želuca je inače jedna od najvećih u laparoskopskoj hrugiji, pa čak i u klasičnoj. Ovaj dan je praznik hirurgije u Leskovcu, uživanje je bilo raditi jer će ovakve operacije, koje su u najvećem broju slučajeva izvođene na Prvoj hirurškoj klinci u UKC Srbije, mnogo značiti našem stanovništvu - kaže dr Ivanović, koji već ima iskustva u minimalno invazivnoj hirurgiji.

Prednosti laparoskopske hirurgije uopšte, pa i u ovom slučaju su brojne.

- Rez na trbuhu je mali, gubitak krvi tokom operacije gotovo ravan nuli jer su laparoskopske operacije za razliku od klasičnih beskrvne. Oporavak je značajno brži, bolovi posle operacije mnogo manji, a pacijent kraće boravi u bolnici nego što bi da je klasično operisan - objašnjava dr Ivanović i dodaje:

- Nama hirurzima je glavna prednost bolja vizualizacija u odnosu na klasičnu operaciju, na ekranu vidimo i ono što se ne vidi u otvorenoj hirurgiji, kada radite klasičnu operaciju velikog reza. Pošto često radimo laparoskopske operacije Ministarstvo zdravlja nam je nabavilo najkvalitetniji endoskopski stub gde je kvalitet slike na ekranu 4K, tj. takav da je i iznad "full HD", to je najoštrije što ljudsko oko može da prepozna.

Doktor Ivanović navodi da sprovode tzv. ERAS program (early recovery after surgery), tj. rani oporavak nakon operacije.

- To je minimalno invazivni pristup u kombinaciji sa modernom terapijom bola. Anestezija je zahtevnija u odnosu na klasičnu - kaže dr Ivanović.

Sam karcinom želuca, ističe dr Ivanović, nije tako čest kao karcinom debelog creva, čije operacije laparoskopski rutinski rade u Leskovcu, kao i gotovo sve druge - žučne kese, slepog creva, preponske kile, kile prednjeg trbušnog zida.

- Sve je to iskustvo koje se prepliće. Iako je operacija želuca dodatno složenija od svih nabrojanih i zahteva mnogo veštine i laparoskopske tehnike, verujem da ćemo posle nekoliko dolazaka kolega iz Beograda moći sami da se upuštamo u nove operacije - navodi dr Ivanović i dodaje da već imaju još jednog pacijenta kome rade ispitivanja da li je kandidat za ovu operaciju jer ne može se želudac operisati ako je tumor metastazirao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike