Dr Kisić Tepavčević: Samo tri evropske zemlje imaju bolju epidemiološku situaciju od Srbije

19.10.2020

11:01 >> 11:29

0

Autor: autor26

To je pokazatelj da smo se ponašali odgovorno i savesno, istakla je zamenica direktora Instituta Dr Milan Jovanović Bautu

Dr Kisić Tepavčević: Samo tri evropske zemlje imaju bolju epidemiološku situaciju od Srbije
Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije

Darija Kisić Tepvačević, zamenica direktora Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” i član Kriznog štaba, izjavila je danas da povoljnija epidemiološka situacija koju Srbija ima u odnosu na druge evropske zemlje nije slučajna, već da je ona pokazatelj da smo se “ponašali odgovorno i savesno”.

– Sada jedino manji rizik imaju Holandija, Norveška i Turska, ali to što smo mnogo bolji od većine u Evropi ne treba da nas teši. Neke zemlje koje su imale vrlo povoljnu situaciju, poput Češke, sad imaju rapidan porast broja zaraženih. Učestalost drugih infekcija, karakterističnih za ovo doba godine, duplo je manja upravo jer se primenjuju mere koje su zajedničke za sve respiratorne infekcije – podsetila je dr Kisić Tepavčević.

Stope mortaliteta i letaliteta

– Imamo dva pokazatelja umiranja: jedan je stopa mortaliteta i izražava rizik umiranja u populaciji, a drugi je letalitet, odnosno rizik umiranja obolelih osoba, koji je pokazatelj koliko je bolest teška i koliko znamo da je lečimo – izjavila je dr Kisić Tepavčević.

Ona je podvukla da je u Srbiji stopa letaliteta oko dva odsto, što je, kako je dodala, u rangu smrtnosti u najrazvijenijim zemljama.

– To zavisi i od broja testiranja, jer negde je procenat pozitivnosti i do 30 odsto, što znači da se testiraju samo oni koji imaju teže forme bolesti – objasnila je ona.

Prema njenim rečiima, što je veći broj obolelih, veći je i broj onih sa težom kliničkom slikom, iako samo 10-15 odsto njih zahteva hospitalizaciju.

– Sve je zatvoreni krug i zavisi od intenziteta prenošenja. Ako se on spreči, onda će i parametri biti bolji. Iako smo često prezasićeni jednim istim merama, nošenje maski je osnova sprečavanja širenja virusa, kao i držanje distance. Kada bi svi koristili maske, nijedna druga mera ne bi bila potrebna da se prvo uspori, a onda i zaustavi širenje virusa – istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike