Prvo bojevo gađane iz bespilotne letelice Vojske Srbije: Još jedna faza do prijema u naoružanje!

21.10.2020

15:44 >> 17:24

0

Autor: autor26

Kupovinom drona CH-92A preuzeli smo vođstvo bar u našem regionu, istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin

Prvo bojevo gađane iz bespilotne letelice Vojske Srbije: Još jedna faza do prijema u naoružanje!
Copyright Promo / Ministarstvo odbrane

Prvo bojevo gađanje iz daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-92A, koji je proizveden u Kini, održano je danas na poligonu u Nikincima.

Gađanju su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković.

Najbolje i najsavremenije

– Danas smo prvi put na našoj teritoriji, na poligonu u Nikincima, imali pravo bojevo gađanje vođenim laserskim projektilom, i ono je bilo uspešno. Vojska Srbije je tako dobila još jednu sposobnost. Pratimo najbolje, najsavremenije, a 353. izviđačka eskadrila je dobila jedno važno sredstvo, kao i naši Ratno vazduhoplovstvo i PVO. Svaki dinar koji se uloži u tehnologiju, modernizaciju i kupovinu novih borbenih sredstava je dinar koji je dobro uložen u nešto što štiti živote naših vojnika – poručuje ministar Vulin, dodajući da je to ono što je najvažnije.

Promo / Ministarstvo odbrane

Kako je istakao, bespilotne letelice se kupuju jer sve moderne armije gledaju da što kasnije upotrebe živog čoveka.

– Zato se konstruišu besposadne platforme. Zato Vojska Srbije napreduje, modernizuje se i može da kaže da je kupovinom CH-92A bar u našem regionu preuzela vođstvo i da je u stanju da se nosi i sa mnogo većim i razvijenijim armijama. Sve funkcije ovih letelica biće u svrhu jačanja naše vojske, a realizacijom kupovine, kupili smo i znanje koje će naši inženjeri umeti da primene, jer samo ono što sami proizvedemo je suštinski naše – ističe ministar odbrane.

Promo / Ministarstvo odbrane

Završna faza u toku

Nenad Miloradović, pomoćnik ministra za materijalne resurse, istakao je da je u toku završna faza ispitivanja pred prijem u naoružanje bespilotnih letelica CH-92A, kao i kompletnog seta opreme.

– Ove letelice isporučene su Vojsci Srbije pre nekoliko meseci, a nakon toga usledila je obuka naših posada kod proizvođača, gde su posade bile u prilici da gađaju ovim sistemom naoružanja i upotrebe ostale sposobnosti koje bespilotna letelica CH-92A ima. Danas je pretposlednji dan ispitivanja i do sada je sve uspešno obavljeno, uključujući i bojevo gađanje bojevom raketom FT-8C na poligonu u Nikincima. Ostao je još jedan dan ispitivanja, nakon čega će se sistem smatrati prihvaćenim. Novoformirana izviđačka eskadrila uskoro će dostići punu operativnu sposobnost i da značajno će doprineti ukupnoj sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO, izviđačkim sposobnostima, ali i unaprediti sposobnosti dalekometne artiljerije, imajući u vidu sve funkcije koje daljinski pilotirani vazduhoplov CH-92A može da obavlja i danju i noću – rekao je Miloradović.

Promo / Ministarstvo odbrane

Šta sve može CH-92A

Inače, bespilotne letelice CH-92A, osim napada ciljeva na zemlji, što je prikazano danas na poligonu u Nikincima, mogu se koristiti za realizaciju širokog spektra zadataka poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja, zatim za obaveštajne pripreme bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva i laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije – bombi i raketa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike