Dolazi vreme ambrozije: Uskoro dostiže velike koncentracije, a onaj ko je alergičan nek obavezno uradi ovo!

16.08.2022 | 06:30

Autor: Jovana Jovanović

Ambrozije ima najviše tamo gde su zelene površine

Copyright Profimedia

Kod najagresivnije korovske biljke ambrozije za manje od nedelju dana moglo da se očekuje da će broj polenovih zrnaca u vazduhu preći prekogranične vrednosti, što bi značilo da oni koji su alergični na ovu biljku treba da se pričuvaju i da uzimaju propisanu terapiju, kaže za 24sedam alergolog Sanvila Rašković.

- Osobe koje su osetljive jer imaju alergijsku kijavicu ili alergijsku astmu osećaće određene tegobe u gornjim disajnim putevima, svrab nosa, kijanje, curenje i zapušenost nosa. Što se tiče donjih disajnih puteva, osobe koje znaju da su astmatičari imaće otežano disanje, a mogu da dobiju i "sviranje" u grudima. Oni koji znaju da su alergični imaju svoju terapiju i preporučljivo je da počnu da je uzimaju desetak dana pre sezone. Osobe koje prvi put osete nabrojane simptome trebalo bi da se jave lekaru kako bi dobile terapiju - objašnjava naša sagovornica.

Profimedia
 

Upitana da objasni šta sve zrno ambrozije može da izazove kod alergičnih osoba, sagovornica 24sedam napominje da hipotetički može da se javi koprivnjača, ali dosta ređe.

- Može da izazove tegobe gornjih i donjih disajnih puteva. Koprivnjaču izaziva retko, ali hipotetički može da je izazove ako bi neko uzimao preparate biljne tinkture, poput propolisa i slično, što se ne savetuje pacijentima koji imaju alergiju - objašnjava Raškovićeva.

Rizične grupe

- Ako je neko srčani bolesnik i ima astmu, nije važno da li je ta astma od ambrozije, već je bitna težina bolesti, jer postoje blaga, srednja i teška astma, a nakon toga gledamo kliničku sliku i potrebu za lekovima. Ako pacijent ima česte napade gušenja, to zahteva veću količinu lekova, pa samim tim ima i težu formu - dodaje alergolog.

Gde ambrozije ima najviše?

Raškovićeva dodaje da ambrozije ima tamo gde su zelene površine. Dosta je ima oko reka, po Novom Beogradu, parkićima, gradilištu i poljanama. Ona ima fluktuacije od avgusta do oktobra, pa čak i do početka novembra, u zavisnosi od toga kakvo je vreme, i njena koncentracija varira u toku dana.

Napominje da je veoma važno da čovek bude zaštićen sve vreme u tim mesecima terapijom koja je dostupna i koja nema nikakve neželjene efekte. Pacijenti će izbegavati boravak napolju, na poljanama, blizu parkova, koliko mogu, ali neće zbog ambrozije sedeti tri meseca u kući.

- Dešava se i da neko ima senzibilizaciju na jedan polen, a tokom vremena dobije i na neke druge, što je česta pojava. Hipotetički, neko bi mogao da se izmesti u sredinu gde nekog polena uopšte nema i onda bi tegobe bile minilane ili ih uopšte ne bi bilo - zaključuje alergolog Sanvila Rašković.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/08/01/64c4e9adb45738d81958c1b5/uhd/64c4e9adb45738d81958c1b5.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c1b5",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1072880_th_1660138995.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam