Ove "boljke" prete avio-saobraćaju! Putnicima će otkazani letovi i preskupe karte postati normalna pojava

12.07.2022

11:37

0

Evropske avio-kompanije treću godinu zaredom moraju da se suoče sa gubicima

Ove "boljke" prete avio-saobraćaju! Putnicima će otkazani letovi i preskupe karte postati normalna pojava
profimedia-0702758693 - Copyright Profimedia

Putnici avio-kompanija ove godine su suočeni ne samo sa visokim cenama karata, već i sa brojnim otkazivanjem letova, što bi, pokazuje međunarodna analiza, moglo postati normalno stanje u avio-saobraćaju.


Evropske avio-kompanije, u poređenju sa međunarodnom konkurencijom, imaju velike troškove za osoblje i manje podsticaja da zaposle dodatne radnike, te se kompanije, i pored većih prihoda, treću godinu zaredom moraju suočiti sa gubicima, navodi se u analizi „Alianc Trejd“ i osiguravajućeg društva „Acredia“.

Do kraja godine će avio-karte poskupeti za jednu petinu u odnosu na prošlu godinu, a vrhunac poskupljenja se očekuje tek u prvom kvartalu iduće godine.

Međutim, potražnja za kartama ostaće visoka, ali će putnici štedeti na smeštaju i dužini boravka, kako bi mogli sebi priuštiti skupe troškove putovanja.

Analizom se došlo do zaključka da će prelazak na transport bez štetnih gasova biti još veći izazov od krize izazvane koronom, te finansijski eksperti u evropskom saobraćaju vide prednost železnice.

Ekološki zahtevi EU ugrožavaju dobiti avio-kompanija, navodi se u analizi.

Zahtev da do 2053. udeo obnovljivog goriva bude 20 odsto povećaće cenu goriva za avione za 30 odsto, a cilj da udeo obnovljivog goriva bude 38 odsto do 2045. povećaće troškove za 57 odsto.

Inače, troškovi goriva odnose od 25 do 30 odsto prihoda avio-komanija.

Bonus video
 

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti