Majmunske boginje sve bliže? Potvrđen prvi slučaj u Rumuniji!

13.06.2022

16:15

0

Batut ima spremne vakcine

Majmunske boginje sve bliže? Potvrđen prvi slučaj u Rumuniji!
majmunske boginje profimedia-0665808190 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Rumunija je potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja, bolesti koja obično pogađa ljude u zapadnoj i centralnoj Africi, kod 26-godišnjeg muškarca iz glavnog grada Bukurešta, saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo zdravlja.

Pacijent, čiji je partner nedavno putovao u nekoliko evropskih zemalja koje imaju brojne potvrđene slučajeve, u dobrom je stanju i leči se u izolaciji, navelo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Majmunske boginje izazivaju groznicu, glavobolju, umor, bolove u mišićima, otečene limfne čvorove i lezije na koži ili osip.

O virusu

Prvi slučaj ovih boginja zabeležen je u Velikoj Britaniji 7. maja. Period inkubacije je 6-14 dana, a može varirati od 5 do 21 dan, bolest obično traje 2-4 nedelje.  

Klinička slika majmunskih boginja kod ljudi je slična kliničkoj slici velikih boginja, ali znatno blaža.

Majmunske boginje počinju groznicom i jezom, glavoboljom, bolovima u mišićima i leđima i iscrpljenošću, a može se javiti kašalj i bol u grlu.

Glavna razlika između simptoma majmunskih boginja i velikih boginja je u tome što kod majmunskih boginja može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). Uvećani limfni čvorovi se javljaju na vratu (submandibularni i cervikalni), pazuhu (aksilarni) ili preponama (ingvinalni) i javljaju se na obe strane tela ili samo na jednoj.

U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (95% slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi
i tabani 70% slučajeva) i druge delove tela (oralna sluzokoža, genitalije, konjuktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vesikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu.

Batut ima spremne vakcine

Protiv majmunskih boginja postoji vakcina i antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja.

- Na Batutu je antivariolična vakcina. Postoji više vrsta boginja , ali to su svi virusi istog stabla, imunološki su srodni i kad se primi jedna vakcina štiti protiv svih njih - objašnjava Ana Gligić.

Kako navode iz Batuta, novija vakcina, zasnovana na modifikovanom atenuiranom virusu vakcinije (soj Ankara) odobrena je za prevenciju majmunskih boginja 2019. godine i daje se u dve doze ali je ograničene dostupnosti. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike