Srpski vladari najviše su ženili žene sa ova dva imena: Nosile su ih veoma opasne vladarke iz senke!

15.06.2022

06:30

0

Ne smemo zaboraviti ni imena kao što su Milica, Teodora, Jelisaveta, Jevrosima, Olivera, Simonida, Persida, Zorka, Ljubica, Jerina, Natalija, Кatarina i Draga

Srpski vladari najviše su ženili žene sa ova dva imena: Nosile su ih veoma opasne vladarke iz senke!
Car Dušan - Copyright Wikipedia/„Dolazak cara Dušana u Dubrovnik” delo Marka Murata.

Od velikog župana Stefana Nemanje do poslednjeg vladara jedne srpske dinastije, među imenima njihovih supruga posebno su se isticala dva imena, koja su i dan-danas veoma popularna u srpskom narodu. Naime, od svih vladara, kralj Milutin Nemanjić ženio se pet puta, dok mladi kralj Milan Obrenović, brat kneza Mihaila, jedini nije stigao da se oženi, s obzirom da je umro u dvadesetoj godini.

Ime Jelena nosilo je najviše supruga srpskih vladara, čak njih osam. To su bile žene kralja Uroša I, Milutina Nemanjića, cara Dušana, zatim kralja Vukašina Mrnjavčevića, despota Stefana Lazarevića, Lazara Brankovića i Stefana Tomaševića, kao i supruga vožda Кarađorđa.

Ovo ime nosile su i srpske princeze: Jelena Balšić, devojačko Lazarević, kćer kneza Lazara i kneginje Milice, i princeza Jelena Кarađorđević – najstarije dete kralja Petra Prvog Кarađorđevića i kraljice Zorke.

Najbrojnije posle Jelene, bile su Ane. Među njih pet spadaju žena velikog župana Stefana Nemanje, treća žena kralja Stefana Prvovenčanog, žena kralja Radoslava, četvrta supruga kralja Milutina, kao i jedna od žena cara Uroša I.

Među značajnijim imenima izdvaja se i Marija. Ovo ime nosila je druga supruga Stefana Dečanskog, vizantijska princeza, koja je bila čak 40 godina mlađa od svog supruga. Ostalo je i svedočanstvo o tome koliko je Stefan voleo i poštovao Mariju - posle pobede nad Bugarima kod Velbužda 1330, o tome je najpre obavestio nju, pa tek onda Državni sabor.

Druga značajna Marija bila je jugoslovenska kraljica, rumunska princeza i supruga kralja Aleksandra Ujedinitelja. Bila je velika dobrotvorka i jedna od najistaknutijih žena u našoj istoriji. Ime Marija je latinska forma hebrejskog imena Mirjam, i spada među najstarija poznata ženska imena, veoma zastupljena u hrišćanskim zemljama.

Ne smemo zaboraviti ni imena kao što su Milica, Teodora, Jelisaveta, Jevrosima, Olivera, Simonida, Persida, Zorka, Ljubica, Jerina, Natalija, Кatarina i Draga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike