Danas je 25. maj - Dan mladosti: Tito je osobi koja mu preda štafetu uvek darovao isti predmet od zlata! (VIDEO)

25.05.2022

07:23

0

Od Drugog svetskog rata 25. maj obeležavan je kao rođendan maršala Tita

Danas je 25. maj - Dan mladosti: Tito je osobi koja mu preda štafetu uvek darovao isti predmet od zlata! (VIDEO)
Slika ekrana/Jutjub/YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

Danas je 25. maj, dan koji su u nekadašnjoj Jugoslaviji slavili kao Dan mladosti, praznik koji je ujedno bio i rođendan druga Tita. Iako 25. maj zapravo nije bio rođendan Josipa Broza Tita - bio je to 7. maj - ovaj datum bio je prihvaćen kao datum proslavljanja.

Od Drugog svetskog rata 25. maj obeležavan je kao rođendan maršala Tita, da bi počev od 1957. godine, upravo na njegovu inicijativu, bio nazvan Danom mladosti.

Više hiljada mladih je spremno dočekivalo praznik, a povodom njega organizovana je spektakularna proslava u vidu tzv. sleta.

Kako Tanjug javlja, štafeta je polazila iz različitih delova zemlje, u skladu s tada standardnom primenom ključa, odnosno ravnopravne zastupljenosti, da bi potom bila nošena rukama mladih koji su je pronosili širom zemlje. Obilazila je čitavu Jugoslaviju, a kulminacija je bila manifestacija, slet, na tadašnjem Stadionu JNA, gde je predavana Josipu Brozu Titu.

Dečje želje na listu papira iz sveske

Svaka republika je imala svoju centralnu manifestaciju proslave Dana mladosti, a završna svečanost bila je na stadionu u Beogradu. Dok je štafeta prolazila kroz gradove i republike, ljudi su j pozdravljali noseći zastave, transparente, bacajući cveće… U štafeti je uvek bilo pismo puno želja i čestitki za predsednika Josipa Broza Tita. Neke od njih bile su ručno slikane ili pisane dečjom rukom na običnom papiru iscepanom iz sveske…

 Od drveta ili plemenitog metala, sa petokrakom, buktinjom ili grbom na svom vrhu, štafeta mladosti bila je simbol jedne epohe, bilo da ste jugonostalgičar ili ne.  

Svake godine su menjena polazna mesta, rute, i oni koji su štafetu predavali predsedniku.

Tih godina, maršalu Titu je predavano više štafetnih palica, a ne samo jedna kao docnije. Zanimljivo je da je prve godine svečana predaja štafeta obavljena u Zagrebu. Potom se to događalo u Beogradu, i to pred zdanjem Belog dvora, zaključno s 1956. godinom. Od tada čitava manifestacija je nazivana Dan mladosti, a štafeta je dodeljivana na Stadionu JNA, građenom do 1951, iako je korišćen od kraja 1949.


Na stadionu je pritom održavan veliki slet, s nizom prigodnih igara i gestova i manje-više jasnom simbolikom u duhu vrednosnog modela onog vremena. Naglašavane su poruke vezane za izgradnju socijalizma, radničkog samoupravljanja, tekovine NOB-a, docnije i nesvrstavanja, i posebno je naglašavana parola o bratstvu i jedinstvu. Manifestacije te vrste bile su uopšte karakteristične za onovremene socijalističke zemlje, u skladu s tada široko negovanim kultom ličnosti, uostalom uopšte prisutnim u autoritarnim društvima.

Dan mladosti na taj način proslavljan je od 1957. do 1979. godine, kada je štafeta poslednji put uručena Josipu Brozu Titu na Stadionu JNA. On je poslednjem donosiocu štafete uobičajeno poklanjao zlatan sat.

24sedam/ Goran Sivački
 

Proslave Dana mladosti nastavljene su, u skladu s tadašnjom parolom - I posle Tita -Tito, sve do 1987. Dakle i pošto je Josip Broz Tito preminuo 4. maja 1980. Te godine štafeta je položena na njegov odar u holu Skupštine tadašnje SFRJ. Od tada, štafetu je na Stadionu JNA primao prvi čovek Saveza socijalističke omladine Jugoslavije. Poslednji slet o Danu mladosti održan je 25. maja 1987.

Januara naredne 1988, odlučeno je da se štafeta i prateće manifestacije obustave. Iako se u sećanju većine negdašnjih građana Jugoslavije, štafeta, kao i slet, vezuju za proslavu Dana mladosti, oni su zapravo u našoj istoriji bitno stariji. U vreme Kraljevine Jugoslavije, i ranije, održavani su sokolski sletovi, takođe kao manifestacije mladosti, zdravlja, optimizma. Tada više kao sportsko-patriotski skupovi, u skladu s panslovenskim načelima sokolskog pokreta.

Uostalom i himna koja je korišćena u socijalističkoj Jugoslaviji ''Hej Sloveni'', iako je sve vreme traženo drugo rešenje, zapravo je sokolska svečana pesma, poznata širom slovenskog sveta. Čak i sama štafeta korišćena je i ranije. Poznata je recimo sokolska štafeta nošena 1935. godine, od Sarajeva do Oplenca, na grobno mesto kralja Aleksandra Karađordevića, tvorca Jugoslavije.

Prethodnih godina, 25. maj, nekada Dan mladosti, po pravilu je bio povod za okupljanja poštovalaca dela Josipa Broza Tita, i uopšte onih koji se s nostalgijom sećaju negdašnje Jugoslavije.

 

Bonus video
24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti