Direktorka Instituta "Batut": Bolnice se pune, nije prošlo vreme teških kliničkih slika

31.10.2020

08:56 >> 10:36

0

Autor: autor26

Prekidom komunikacije sa osobom zaraženom koronavirusom, kao i primenom zaštitnih mera, možemo zaustaviti širenje infekcije, istakla je Verica Jovanović

Direktorka Instituta "Batut": Bolnice se pune, nije prošlo vreme teških kliničkih slika
Copyright Printscreen/Youtube, RTV Kragujevac

Direktorka Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da je ove nedelje registrovano tri puta više novozaraženih nego prošle i “da se bolnički kapaciteti pune”.

Ona je istakla i da nije prošlo vreme teških kliničkih slika kada je u pitanju kovid-19 i apelovala na građane da budu lični kontrolori u sprovođenju mera.

– Upravo prekidom komunikacije sa zaraženom osobom i kontrolom komunikacije, kao i primenom zaštitnih mera, možemo zaustaviti širenje infekcije, a to je preduslov da naše bolnice ne budu pune i da na takav način možemo da dozvolimo i zdravstvenom sistemu i građanima da koriste zdravstvenu zaštitu koja je neophodna za lečenje drugih bolesti – dodala je Jovanovićeva.

Podsetila je da je samo tokom jučerašnjeg dana registrovano više od 1.500 novih slučajeva zaraze koronavirusom i dodala da je, kada je reč o kliničkoj slici inficiranih, “ona različita”.

Novi rekord: U Srbiji je danas novoinficiranih 1.545 osoba, a preminulo je pet pacijenata

– Ima teških slučajeva, i ako pogledamo da je 47 osoba na respiratorima, to govori o teškoj kliničkoj slici. Nije prošlo vreme teških kliničkih slika kada je u pitanju kovid-19, a ima sve veći broj zaraženih koji mogu u jednom momentu dobiti teže simptome bolesti – objasnila je Jovanovićeva.

Voditi računa o bliskim kontaktima

Naglasila je da je jako važno odmah registrovati povišenu temperaturu koja ukazuje na kovid, ali i “voditi računa o bliskim kontaktima, i ako se prepoznaju prvi znaci zaraze – ostati u kući u izolaciji”.

Na pitanje šta dovodi do povećanog zaražavanja u Beogradu, Jovanovićeva kaže da su tu najveće mogućnosti zaraze “jer je najveća komunikacija u različitim sredinama”.

– Nepoštovanje mera je jedan od razloga, ali pre svega velika fluktuacija ljudi, kretanje ljudi i nekorišćenje mera na porodičnim slavljima, žurkama, porodičnim okupljanjima i noćnim izlascima – rekla je direktorka “Batuta”.

Govoreći o tome da li će i koliko u borbi sa koronavirusom pomoći strože kontrole i kazne, ona kaže da se svuda takve mere primenjuju kada više ne može da se kontroliše infektivna bolest.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u školama, gde je od početka školske godine do danas zaraženo 313 đaka u 19 okruga, Jovanovićeva je rekla da se sve preventivne mere sprovode i “da je situacija pod kontrolom”.

– Mi imamo 313 potvrđenih slučajeva u školama, ali to nisu slučajevi koji su nastali u samoj školskoj sredini – rekla je Jovanovićeva i izrazila zahvalnost svim učenicima i nastavnicima na poštovanju mera.

– Trudićemo se da, kao i svuda u svetu, škole budu i dalje mesto okupljanja, socijalizacije i zdravlja za sve naše mlade – dodala je direktorka “Batuta”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike