Major Končalović napravio vojni muzej u sobi od četiri kvadrata: Ima čak i dugme kralja Petra, ali i nešto što niko drugi nema!(FOTO)

26.12.2021 | 07:00

Autor: Maja Kostić

Svaka stvar u kolekciji majora Davora Končalovića ima zapisano poreklo i kome je pripadala

Copyright 24sedam/Maja Kostić

Davor Končalović je major iz Niša koji je od svog hobija i ljubavi prema militariji, antikvitetima i kolekcionarstvu napravio u svom domu, tačnije u sobici od četiri kvadrata, pravi mali muzej.
 
Više od 1.000 vojnih oznaka, 300 medalja, 200 ordena, tridesetak šapki, 22 sablje, stotinu bajoneta i noževa, dugme za košulju kralja Petra Prvog, brojne epolete sa činovima krasi police svojevrsnog muzeja u njegovom stanu koji je počeo da pravi otprilike pre 25 godina. 

A ljubav prema kolekcionarstvu rodila se još u detinjstvu. Kako kaže, sve je počelo preko sakupljanja šibica i sličica, da bi se nastavilo sa odlikovanjima.

24sedam/Maja Kostić
 

- Tu su kokarde za kape Kraljevine Jugoslavije iz vremena kraljeva Petra Prvog i Aleksandra Drugog Karađorđevića, razne epolete, petokrake KNOJ, slavnih generala, Albanska spomenica, odličja iz balkanskih ratova, Petrov krst i mnogo drugih detalja - objašnjava nam Končalović. 

- Tu je i "šlem adrijan" iz perioda Kraljevine Srbije, autentičan, bez restauracije, iskopan iz zemlje. Čuvam i sablju Kraljevine Jugoslavije sa gravurom, kao i sablju iz 1863. koju su koristili pripadnici konjice i artiljerije. Ove dve sablje su mi posebno drage - kaže on.

Njegova trenutna sfera interesovanja je, kako kaže, hladno oružje: sablje, bajoneti, paradni bodeži.

- Kao simbol časti, sablja u meni budi poseban osećaj poštovanja - priča nam Končalović.  POGLEDAJ GALERIJU

- Pogotovo kada znam da su pojedine sablje, neke borbene, neke paradne, ispisivale istoriju našeg naroda. Kada sam počeo da ih sakupljam, mislima sam "otputovao" u tursko vreme i vreme pre Osmanlija. Tako sam napravio kolekciju noževa od rimskih i vizantijskih, preko turskih, pa do ovih danas - dodaje major.

Strast prema militariji kod Davora seže od detinjstva, kada je na poklon dobio ordenje svog dede koji je bio učesnik Narodnooslobodilačkog rata i nosilac tadašnjih vojnih priznanja. Vredno čuvana dedina odlikovanja iz rata ubrzo je upotpunio očevim, koji je, takođe, bio oficir.

- Vojnička odlikovanja počeo sam da sakupljam 1996. godine - otkriva nam Končalović. 

- Tada sam počeo da obilazim buvljake, sajmove, muzeje, antikvarnice, da se raspitujem, istražujem, prikupljam. Često sam išao u Beograd po neke primerke, jer on, kao i svaka prestonica, ima "jak" krug kolekcionara. Uz mnogo odricanja, posebno u vreme inflacije, tako sam uspevao da nabavim i vrlo retke primerke predmeta iz naše vojne istorije. Stekao sam mnogo istomišljenika, čuvara tradicije, a želja mi je da ovu ljubav prenesem i na sina i sestriće - objašnjava kolekcionar.

I najmanji detalj koji čuva u svom kutku ima svoju priču, put i istoriju koju major beleži i opisuje u svojoj posebnoj "knjizi". Bez podataka o tome kome su i kada pripadali, kako kaže, sve što sakuplja i čuva su samo mrtvi predmeti.

24sedam/Maja Kostić
 

- Želja mi je da napravim i svoju zbirku u kojoj bih opisao svaki predmet koji imam, jer svaki od njih i treba da ima prateći materijal, poput fotografije i podataka kome je pripadao, gde je nađen, po čemu je poznat. Gotovo za sve što imam, znam čije je bilo. Planiram i da oformim svojevrsni etno-muzej u kojem ću izložiti sve eksponate kako bih sačuvao od zabora uspomene srpske vojske kroz vekove - kaže on.

Od brojnih odlikovanja koja čuva, skromno otkriva da mu je ipak najdraže ono koje je dobio za sopstvene vojne zasluge, i to od prvog čoveka države.

- Reč je o Srebrnoj medalji za zasluge koju sam dobio od predsednika Aleksandra Vučića, 2019. godine, povodom Dana državnosti Srbije - s ponosom govori Davor Končalović.

Majoru Končaloviću ovaj hobi je posebno utočište. S vremenom je, kako kaže, pomalo prerastao i u opsesiju pa je postao i vlasnik nekoliko jedinstvenih predmeta.

- To je, na primer, legitimacija jednog jugoslovenskog majora sa školovanja u Rusiji - otkriva nam Končalović. 

- Reč je o majoru koji je sa grupom jugoslovenskih vojnika otišao u Rusiju da se školuje. Posle rata, u vreme Informbiroa, sve oznake za kapu i knjižice morale su biti uništene, pa je vrlo malo sačuvanih predmeta iz tog vremena. Uglavnom ono što je uspelo da se prošvercuje. Ova knjižica je možda jedina koja je sačuvana, a nema ih ni muzej u Beogradu - objasnio je on.

BONUS VIDEO:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2021/12/01/64c4e9aeb45738d81958caf0/hd/64c4e9aeb45738d81958caf0.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958caf0",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/925572_t_1639748606.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam