Srbija dobija nove testove na koronu: Rezultat za pola sata, tačnost testa viša od 95 odsto

25.10.2020

13:55 >> 14:04

0

Autor: M.V.

Članovi Kriznog štaba najavili su da ćemo, pored PCR i serološkog, dobiti još jedan test na koronavirus

Srbija dobija nove testove na koronu: Rezultat za pola sata, tačnost testa viša od 95 odsto
Copyright Tanjug/AP /Francisco Seco

Pored PCR i serološkog testa, u Srbiji će se uskoro primenjivati novi testovi na koronavirus – brzi antigenski, a ovu odluku je pre nekoliko dana doneo Krizni štab za borbu protiv kovid-19.

Dr Predrag Kon, šef Kriznog štaba naveo je da ovi brzi antigenski testovi već duže vremena postoje.

– Sada je mogućnost njihove primene kod nas ispitana, odnosno validirana. Oni su visoko pouzdani, a pomoću njih se otkriva prisutnost antigena, odnosno samog virusa – objasnio je dr Kon na TV Prva.

Tanjug/Andrija Vukelić

Kako je objasnio, uzorkovanje je slično kao kod PCR testa.

– Isto se uzima iz brisa, poput PCR testa. Rezultat se može dobiti već nakon pola sata. To ne znači da će organizacijski moći baš tako brzo kod nas, ali će sigurno ubrzati dobijanje pozitivnog ili negativnog rezultata – rekao je dr Kon i dodao da “postoje tačno određene grupe kandidata koji će se podvrgavati ovakvim testovima”.

– Ponajviše za razne situacije gde smo i do sada vršili testiranja: prilikom ulaska u bolnice, kod posebno osetljivih grupa, u domovima za stare, u svim slučajevima gde postoje indikacije. Na primer u bolnicama gde je jedan zaposleni zaražen, pa se ispituju njegovi kontakti. Postoji razmišljanje da se ova vrsta testa koristi i na graničnim prelazima, ali za to treba obezbediti adekvatnu logistiku – dodao je on.

Brzi antigenski testovi često se koriste u dijagnoziranju respiratornih patogena, među kojima su grip i RSV virusi. Razlika u odnosu na PCR je u činjenici da brzi test otkriva virus samo ako postoji u velikim količinama, za razliku od PCR testa koji je osetljiviji na male količine virusa, istakao je ranije prof. dr Branislav Tiodorović.

– Oni se rade dosta brzo, brzo će moći da se dobije rezultat, za nekih pola sata, a tačnost testa je preko 95, 96 odsto – objasnio je on.

Podsećamo, nakon hitne sednice Kriznog štaba, koja je održana pre tri dana, imunolog dr Srđa Janković najavio je ovu novinu.

-Dobijamo i brze antigenske testove, što znači da će dijagnostika koronavirusa na ovaj način biti brža – poručio je on tada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike