„Ovo nam treba!“: Pet mera koje poslodavci i PKS traže od Vlade Srbije

21.11.2020

13:36 >> 09:42

0

Unija poslodavaca Srbije i PKS predložile su Vladi mere za pomoć, pre svega, malim i srednjim preduzećima

„Ovo nam treba!“: Pet mera koje poslodavci i PKS traže od Vlade Srbije
Copyright Foto:Pixabay/S K

Vlada Srbije, koja je trenutno zaokupirana problemima budžeta za 2021. godinu , kao i pogoršanjem zdravstvene situacije usled pandemija kovid-19, ni trenutka ne može da zaboravi ni na osnovu bez koje ništa ne može da funkcioniše – privredu.

Unija poslodavaca Srbije (UPS) i Privredna komora Srbije (PKS) uputile su Vladi predlog za pet mera pomoći malim i srednjim preduzećima, ali i ostalima koji se nađu u škripcu. Među tim merama, koje poslodavci vide kao jedinu mogućnost spasa privrede od posledica ekonomske krize izazvane virusom, glavne su mere smanjenje poreza na dodatu vrednost u ugostiteljstvu (PDV), zatim odlaganje ili delimičan otpis poreza i doprinosa na zarade za mala i srednja preduzeća.

Država da plati pola plate „prekobrojnima“

UPS i PKS zahtevaju i nadoknadu do punog iznosa zarade zaposlenog, a koja iznosi najviše do 50 odsto zarade u slučaju da zbog smanjenog obima posla poslodavac nema potrebu za angažovanjem zaposlenog na puno radno vreme i ta mera trebalo bi da se primeni na sve privredne subjekte.

Unija podseća da nijedna zemlja, kompanija, ili pojedinac “nisu ostali nedodirnuti ovom krizom, a da Srbija treba da partnerstvom svih zainteresovanih strana sačuva svoju privredu i da istovremeno unapredi konkurentnost”.

– UPS i PKS predlažu Vladi Srbije: smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva za hranu i piće sa 20 na deset odsto, kao dalje odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, ili njihov delimični otpis u sektoru malih i srednjih preduzeća – navodi se u saopštenju.

Među predlozima je i obustavljanje uvođenja novih taksi i dažbina na republičkom i lokalnom nivou, nastavak garantne šeme za podršku likvidnosti i investicionim ulaganjima za sektor malih i srednjih preduzeća, kao i mogućnost ponovnog zastoja u otplati obaveza prema bankama po osnovu kredita.

– Unija i komora podržavaju napore Vlade da pomogne preduzećima i pojedincima da prebrode krizu. Nužno je da nađemo balans između zaštite života i zdravlja stanovništva i očuvanja ekonomije, koja je preduslov da imamo finansijska sredstva za ulaganje u zdravstveni sistem, nabavku opreme i medicinskih sredstava – rekao je direktor UPS-a Srđan Drobnjaković.

Poslodavci traže pomoć, štop je i očekivano ali ne treba zaboraviti da je prilično siromašna Srbija već dala više od pet milijardi evra novca, poreskih olakšica, kredita i garancija u pora dva paketa pomoći privrdi. Za treći paket pomoći , kako su za 24sedam pre mesec dana komentarisali ekonomisti i biznismeni, para teško da će biti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike