Finci prodali Volt, šta sve čeka nove gazde Amerikance

12.11.2021 | 10:16

Na opšte oduševljenje Finaca, kompanija za dostavu prodata je američkom gigantu „Dor-dašu“ (DoorDash), kojeg sada ne čekaju samo „procvale ruže“

Copyright Profimedia

Tržište kompanija za dostavu (pretežno hrane) u Evropi i na Balkanu doživljava novu „pretumbaciju“. Nakon što je nemački „Deliveri hiro“ (Delivery Hero) prodao u maju gigantu „Glovo“ biznis sa aplikacijom „Donesi“ u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, kao i „Fudpandu“ (Foodpanda) u Rumuniji i Bugarskoj i „Pauzu“ u Hrvatskoj , sada Amerikanci upadaju na „finsku“ teritoriju.

Finski „tehnološki“ startap „Volt“, koji posluje i u Srbiji, kupuje američki dostavljački džin „Dor-daš“ (DoorDash). Finci su zadovoljni, državi ide 600 miliona poreza na transakciju tešku sedam milijardi evra, a sedište biznisa pod istim imenom ostaje u Helsinkiju. To je, inače, druga po veličini transakcija u istoriji finskog biznisa, nakon što je „Nokija“ kupila "Alkatel-Lusent“ za 15,6 milijardi 2016. godine.

Uspeh je time veći što je „Volt“ u prodaju otišao izbegavši bankrot. Prošle godine, prema podacima poslovnog magazina „Taloušanomat“, firma je imala 281 miliona evra prometa ali i 47 miliona evra minusa. Doduše, te godine ni novi vlasnik nije profitirao, javlja "Euractiv".

Ali, „Dor-daš“ neće imati problema samo da sredi finansije „Volta“, koji posluje u 100 gradova u 23 zemlje, gde 4.000 zaposlenih opskrbljuje 2,5 miliona klijenata.

Mnogo veći problem je što u nekima od tih zemalja, uključujući i matičnu „Finsku“, kompanija više neće moći da tretira svoje dostavljače kao spoljne saradnike a to nosi mnogo više troškove poslovanja.

Prema presudi suda u Finskoj, oni moraju da budu tretirani kao zaposleni u „Voltu“ a ne „preduzetnici pod ugovorom“. To sa sobom povlači i zdravstveno i socijalno osiguranje, plaćeno bolovanje, nedeljni i godišnji odmor, plaćanje prekovremenog rada… i sve druge stvari koje kompanije sve raširenije „gig ekonomije“, od dostavljača do kvazi taksi službi, uspešno izbegavaju pravdajući se da su one „tehnološke“ a ne privredne (transportne, dostavne…) kompanije.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam/Tanjug