Tabakovićeva: Rast BDP Srbije šest odsto iduće godine

24.11.2020 | 11:45 >> 12:28

Autor: Slađana Gavrić

NBS je za ovu godinu povećala procenu rasta privrede sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto

Copyright Foto: Milos Tesic/ATAImages

Narodna banka Srbije (NBS) povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto, a predviđa i da će naša privreda ostvariti rast od šest odsto u 2021, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Posmatrane projekcije BDP su, kaže ona, povećali zbog bržeg od očekivanog oporavka industrije i pojedinih uslužnih faktora, kao i bolje poljoprivredne sezone.

– Više projekcija BDP-a za ovu godinu u odnosu na avgust rezultat je bržeg od tada očekivanog oporavka investicija, koje su u prethodne dve godine opredelili oko 80 odsto rasta Srbije – rekla je Tabaković na 20. Beogradskom ekonomskom forumu.

Pročitajte još: Zašto se procene MMF i Svetske banke o rastu srpske privrede razlikuju od prognoze NBS, i ko je na kraju promenio stav?

Taj rezultat se, kaže, duguje realizaciji infrastrukturnih projekata koji, ističe, nisu prekidani ni tokom drugog tromesečja koje je obeležila kriza izazvana pandemijom.

Copyright Infrastrukturni projekti doprineli rastu privrede; Pixabay

– Tu država daje ogroman doprinos jer su kapitalni izdaci države suprotno inicijalnim procenama nakon izbijanja panademije u devet meseci bili veći za 14,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, u kojoj su takođe bili visoki – navela je Tabaković.

Država, dodaje, realizuje ne samo investicije koje su planirane pre pandemije, već i dodatne. Da su merama, koje je država donela kao odgovor na krizu, postignuti ciljevi, potvrđuje, kaže Tabaković, i podatak da je formalna zaposelnost od februara do septembra povećana za 44.000 građana.

Ona dodaje da je celokupno povećanje ostvareno u privatnom sektoru, a pre svega u prerađivačkoj industriji.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug