Plata kod Kineza: Koliko zarađuju radnici najvećeg srpskog izvoznika?

25.09.2021 | 08:04

Prvi na listi preduzeća koja izvoze iz Srbije je borski „Ziđin bakar“, sa više od pola milijarde evra

Copyright Profimedia

Za prvih osam meseci ove godine, ukupna vrednost 15 najvećih izvoznika u Srbiji iznosila je 3,4 milijarde evra, a ubedljivo prvi na listi izvoznika je „Ziđin Bor kuper“ sa izvozom vrednim 556,1 miliona evra, pokazali su podaci Ministarstva finansija.

Ova kineska firma koja je krajem 2018. preuzela rudnike i problematičnu borsku topionicu zapošljava više hiljada radnika u Srbiji. Prema izvorima iz kompanije, prosečna zarada je u firmi je 98.774 dinara.

Nije sve  u parama

S obzirom na to da je prosečna plata u julu u Srbiji bila 64.731 dinara (sveži podatak RZS), to bi značilo da tamošnji radnici, u proseku, imaju 53 odsto veću platu.

Naravno, radi se o prosečnoj plati, u koju su uključene i zarade menadžera, koje mogu da budu i po nekoliko hiljada evra, tako da je teško reći koliko zarađuje radnik u proizvodnji.

Da plate nisu prevelike, ili bar ne za posao koji se tamo obavlja, pokazuje i podatak da „Ziđin“ ne može da nađe dovoljno radnika u samom Boru i okolini, već su najavili da će kandidate potražiti i u drugim mestima.

Profimedia/Pixabay
Pitanje je koliko za radnike a koliko za šefove

 

Takođe, u junu je postojala pretnja štrajkom zbog izmena kolektivnog ugovora, pa je uprava vratila stari, iz 2018. godine. Potom je u avgustu izbio skandal, kada je direktor Topionice, kineski državljanin, šutnuo jednog inženjera. Komisija za istraživanje incidenta „utvrdila je da je reč o poslovnom nesporazumu blažih razmera“.

Skup bakar, cveta Bor

Ziđinu poslednjih godina naruku ide to što je cena bakra u svetu „otišla u nebo“, i zbog toga fabrika ima velike planove. Za ovu godinu prognozirana je prodaja 73.000 tona bakra.

- To je povećanje od 38 odsto. U naredne dve ili tri godine plan je da povećamo kapacitet na 190.000 tona do 2024. godine. Plan za količinu katode je više od 180.000 tona – prenela je B92 navode glavnog inženjera Bendžamina Đaoa.

Pored bakra, kao nusproizvod, stiže i zlato.

- Za zlato nije tako lako odrediti plan, zato što je to sekundarni proizvod pri proizvodnji bakra. Okvirno je planirano 5,6 tona do kraja 2024. godine - kazao je Đao.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: G.M.Š.