Zdrav vazduh u Boru: Šta treba proveriti kod "Ziđina"?

27.11.2020

11:38 >> 13:26

0

Autor: G.M.Š

Kineska kompanija podnela zahtev za određivanje sadržaja studije uticaja na životnu sredinu topionice u Boru

Zdrav vazduh u Boru: Šta treba proveriti kod "Ziđina"?
Profimedia

Kompanija “Srbija Ziđin Koper” podnela je zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta za povećanje kapaciteta topionice bakra u okviru kompleksa RTB Bor.

Zainteresovani mogu da izvrše uvid u sadržinu zahteva svakog radnog dana od 11 do 14 časova, u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine u Beogradu, u Ulici omladinskih brigada 1, u sobi 428, kao i na veb-sajtu.

Takođe, mogu da dostave svoje mišljenje u roku od 15 dana, objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Inače, “Ziđin” je ranije najavio da planira da poveća kapacitet proizvodnje katodnog bakara na 150.000 tona godišnje, sa mogućnošću daljeg proširenja kapaciteta na 200.000 tona godišnje.

Topionica trenutno ima proizvodni kapacitet od 80.000 tona katodnog bakra godišnje, a ulazni kapacitet prerade koncentrata je 400.000 tona godišnje.

Krivična prijava građana

Građani Bora podneli su krivičnu prijavu zbog prekomernog zagađenja protiv kompanije “Ziđin Bor Koper”, ali i protiv gradonačelnika Bora. Potom je i sam gradonačelnik podneo krivičnu prijavu protiv iste kompanije iz istih razloga.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Slobodan Vukosavić izjavio je sredinom septembra da je zagađenje koje se registruje u Boru iznad propisanih normi, da građani zbog toga imaju pravo da reaguju i da je situacija krajnje alarmantna.

Kancerogen metaloid arsen je u određenim trenucima premašio granicu i po 300 puta, a profesor naglašava da je Bor, pored Pančeva, jedan od centara zagađenja u Srbiji.

Međutim, Vukosavić navodi da je zagađenje sada kulminiralo, verovatno zato, kako je ocenio, što se u rudarsko-topioničarskom basenu intenzivirala eksploatacija i proizvodi se više, pa se i više zagađuje.

– Problem je i u tome što određene ekskurzije, jednočasovne, sumpora višestruko, čak deset puta premašuju granice. Pogotovo je alarmantna situacija s kancerogenim metaloidom arsenom, koji je neretko pre dve godine bivao po 24 puta iznad granice – rekao je Vukosavić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug