Čen Bo: "Zaštita životne sredine važan segment kineskih firmi u Srbiji"

09.01.2021

14:53

0

Autor: J.B.O.

Kineska i srpska vlada se zalažu za koncept zelenog razvoja

Čen Bo: "Zaštita životne sredine važan segment kineskih firmi u Srbiji"
Copyright Printscreen/YouTube

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo kaže da su kineske kompanije Železara Hbis u Smederevu i rudarsko-topionačarska industrija Ziđin u Boru od januara do novembra 2020, uprkos pandemije virusa korone, uspeli da budu prvi i treći največi izvoznici u Srbiju.

– Time su ove kompanije dale veliki doprinos razvoju kinesko-srpske saradnje, ali i razvoju srpske ekonomije – naglašava Bo.

Na pitanje šta će Smederevu i Boru doneti značajne investicije koje su u toku, pre svega u zaštite životne sredine i zdravlja stanovnika, Bo kaže da od dolaska u Srbiju Hbis i Ziđin neprekidno povečavaju svoje investicije, a da je zaštita životne sredine u okviru tih investicija jedna vrlo važna oblast i podseća da se i kineska i srpska vlada zalažu za koncept zelenog razvoja.

Ističe da i Hbis i Ziđin imaju za cilj izgradnju zelene frabrike i zelenog rudnika, te da su obe kompanije posvećeni rešavanju višedecenijskih problema zagađenja.

– Hbis je za četiri godine uložila 140 miliona američkih dolara za smanjenje zagađenja vazduga i vode, dok se istovremeno ubrzavaju radovi na izgradnje postrojenja za sinterovanje u okviru železare koje će biti završeno i početi sa radom ove godine, a čija je tehnologija u sinterovanju u zaštiti životne sredine dostigla vodeći nivo u Evropi – kaže Bo.

Pročitajte još:

Kada je reč o fabrici Ziđin u Boru, Bo kaže da se i tamo ubrzava izgradnja sistema za prečiščavanje dimnih gasova topionice, te da je planirano da to bude završeno i pušteno u upotrebu u drugoj polovini ove godine.Na pitanđe da li su i novoj godini planirane nove investicije u Srbiju, Bo kaže da je 2021. posebno važna za Kinu jer obeležavaju 100 godina od osnivanja Komunističke partije, a uspeli su da postignu cilj izgradnje imućnog duštva.

– Započećemo novu fazu razvoja i proširićemo dalja otvaranja. Sa takvom pozadinom naše dve strane sigurno će imate dobre perspektive – tvrdi Bo.

Kaže da će fabrika guma Linglong, fabrika za delove automobila Mint, fabrika za automobilsku rasvetu Singju i drugi kineski investioni projekti u Srbiju ubrzati radove na izgradnju, a da će nova ulaganja sigurno ostvariti i Hbis i Ziđin.

Druga kineska preduzeća, zaključuje ona, takođe su zainteresovana za ulaganja u Srbiju u oblastima visokih tehnologija, komunikacija i poljoprivrede.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike