Zašto je „Srbijagasu“ vraćen plan poslovanja: Rashodi 15 puta veći od investicija

09.02.2021

13:30 >> 14:30

0

Državno preduzeće još nije ispravilo plan poslovanja za 2021. godinu, kažu u Ministarstvu energetike, gde su ukazali i na glavne zamerke

Zašto je „Srbijagasu“ vraćen plan poslovanja: Rashodi 15 puta veći od investicija
Copyright Tanjug/Zoran Petrović/Printscreen

Ministarstvo eneregetike vratilo je planski dokument državnom preduzeću “Srbijagas“, jer su u njemu prikazani rashodi viši 15 puta od investicija, kaže potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije uoči konstituisanja parlamentarnog foruma za energetsku politiku rekla da je Ministarstvo vratilo plan na ispravku sa primedbama na 52 tačke tog plana, ali da to još nije učinjeno.

Mihajlovićeva kaže da tako praktično „Srbijagas“ posluje bez plana za ovu godinu, bez licenci i bez ikakve kontrole.

– Sve ono što se tamo dešava nije dobro i mi nećemo odustati. Plan koji je dostavljen nema ni početak ni kraj. U planu praktično kao da država Srbija ne postoji, kao da Vlada ne postoji, kao da odluke Vlade ne postoje, jer se ne nalaze u realizaiji tog plana za 2021. godinu – rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanje novinara.

Ona je navela da je Vlada donela odluku o odvajanju delatnosti u „Srbijagasu“, a da to ne postoji u planu koji je dostavilo to preduzeće.

Među primedbama na plan „Srbijagasa“ je navela i deo koji se odnosi na bilans tokova gotovine gde je bilo navedeno da je priliv novca od investiranja oko 460 miliona dinara, a da je odliv od aktivnosti investiranja 7,5 milijardi.

– Dakle, 15 puta su viši rashodi od investiranja. To je ta distributivna merža, to je ta gasifikacija gde se ne zna gde je novac. To je ono što je bačeno, a da građani Srbije nisu dobili gasifikovane gradove ili delove gradova – rekla je Mihajlovićeva.

Pročitajte još:

Navela je da su važne tri stvari, a to su odvajanje delatnosti, poštovanje zakona ove zemlje i jasan prioret investicija.

– Kad to bude u planu, Ministarstvo će taj plan prihvatiti – zaključila je Mihajlovićeva.

Tender za gasovod do Dimitrovgrada

Ministarka energetike izjavila je da očekuje da će za sedam do 10 dana biti raspisan tender za izvođača radova na gasovodu Niš – Dimitrovgrad, čijom izgradnjom će se obezbediti diverzifikacija snabdevača gasom.

Ona je istakla da izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom predstavlja put i prvi korak ka diverzifikaciji, ne samo gasnih ruta, već i snabdevača gasom i mogućnost da Srbija dobije gas iz drugih izvora, uključujući ne samo Azerbejdžan, nego i LNG terminal u Grčkoj, ali i budući Istočnomediteranski gasovod, saopštilo je Mministarstvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike