Srbija sve popularnija destinacija za ulaganja japanskih investitora

18.03.2021 | 13:39 >> 13:40

Autor: Slađana Gavrić

Investicije iz Japana tema sastanka ministarke privrede Anđelke Atanasković i ambasadora Japana Takahikoa Kacumate

Copyright Pixabay

Srbija je sve popularnija destinacija za ulaganja japanskih investitora zahvaljujući poslovnom ambijentu, kvalifikovanoj radnoj snazi, infrastrukturi, geostrateškom položaju, ali i potpisanim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Turskom, istakao je ambasador Japana Takahiko Kacumata na sastanku sa ministarkom privrede Srbije Anđelkom Atanasković koji je danas održan.

Kompanije poput Toyote ili Nidec-a vodeći su brendovi u svojim oblastima, a izabrali su Srbiju za ulaganja upravo zbog njenog geostrateškog položaja jer predstavlja most ka EU, ali i zbog prijateljskih odnosa i gostoprimstva koje Srbija gaji prema Japanu – rekao je Kacumata.

On je izrazio nadu da će japanski investitori početi da ulažu i u svim delovima Srbije kada se upoznaju sa potencijalima, posebno imajući u vidu saobraćajno povezivanje regiona Zapadnog Balkana koje će biti omogućeno izgradnjom auto-puteva.

Copyright Anđelka Atanasković; Printscreen/Youtube

Ministarka Atanasković je istakla da je cilj da još više japanskih kompanija započne sa poslovnim aktivnostima u našoj zemlji imajući u vidu vrhunsku tehnologiju koju poseduju, visoki korporativni standard i organizaciju proizvodnje koja je na najvišem nivou.

Pročitajte još

Ona je podsetila da je Ministarstvo privrede sredstvima podsticaja podržalo dva projekta zahvaljujući kojima se ulaže više od 407 miliona evra i zapošljava 2.223 novih radnika.

– Moj zadatak kao ministra privrede je, između ostalog, i ravnomeran privredni razvoj svih delova naše zemlje. Zato bih iskoristila ovu priliku i pozvala japanske investitore da razmotre mogućnost ulaganja u centralnoj i južnoj Srbiji gde je obezbeđena neophodna infrastruktura, autoput, aerodromi u Nišu i Kraljevu, ali i obrazovana radna snaga i mreža srednjih stručnih škola – naglasila je ministarka.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam