U fokusu saradnje Srbije i Bahreina poljoprivreda, logistika i IT sektor

06.04.2021

13:36

0

Na forumu Srbija-Bahrein 20 srpskih kompanija predstavilo je svoje poslovanje i potencijale za saradnju sa tom zemljom

U fokusu saradnje Srbije i Bahreina poljoprivreda, logistika i IT sektor
Copyright Biznis forum Srbija-Bahrein; FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Tržište Kraljevine Bahreina otvoreno je za proizvode iz Srbije, a prostor za proširenje saradnje privrednici dve strane vide u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, sektoru logistike, IT i telekomunikacijama.

To je rečeno danas na poslovnom forumu Srbija-Bahrein, koji je organizovan u okviru dvodnevne posete delegacije Bahreina Srbiji, a na kojem je 20 srpskih kompanija predstavilo svoje poslovanje i potencijale za saradnju sa tom zemljom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da forumu prisustvuju predstavnici najjačih investicionog fondova iz Bahreina i naših kompanija, a da je cilj foruma da se započnu novi poslovi.

Hoće naše jagode i meso

Dodaje da je saradnja sa Bahreinom moguća u oblasti odbrambene industrije, hotelijerstva i agrobiznisa, a da današnjem forumu prisustvuju naše kompanije iz oblasti agrobiznisa, IT sektora i sektora logistike.

– Sektor logistike je jako važan, zbog udaljenosti Srbije i Bahreina, i ako želimo da izvozimo tamo, moramo biti logistički dobro povezani – rekao je Nedimović.

Sa otvaranja biznis foruma Srbija – Bahrein; FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Istakao je da je našim proizvodima iz Srbije potrebno 10-12 dana da stignu do luka i dodao da je Bahrein sve svoje luke stavio Srbiji na raspolaganje.

– Ako smo mogli da se povežemo sa Kinom, Indijom i UAE, ne vidim razlog zašto ne bismo mogli i sa Bahreinom – istakao je Nedimović.

Konkretno su, kaže, privrednici iz Bahreina zainteresovani za jagodičasto i bobičasto voće, goveđe i jagnjeće meso, ali i za sve povrtarske kulture. Ministar podseća da Bahrein svega 25 odsto svojih potreba za hranom zadovoljava na svojoj teritoriji, a da sve ostalo mora da uvozi.

Ako sve bude bilo po planu, Nedimović kaže da je izvoz naših proizvoda u Bahrein moguć već idućeg meseca.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ističe da se za srpske privrednike otvara potpuno novo tržište.

“Vodavoda” na bahreinskom dvoru

– Danas su prisutni predstavnici investicionog fonda iz Bahreina koji raspolaže kapitalom preko 10 milijardi dolara za investiranje u Evropu, Severnu Afriku i Bliski Istok – izjavio je Vesović.

On je dodao da Bahrein želi da napravi snažne logističke centre širom sveta i da to predstavlja značajan prostor za saradnju sa privrednicima iz Srbije.

Generalni direktor SI&SI kompanije Vojin Đorđević; FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Istakao je da iz Bahreina Srbija najviše uvozi rude aluminijuma, a izvozimo gume za vozila i delom jabuke i pića. Iskustvo poslovanja na tržištu Bahreina predstavila je kompanija “VodaVoda”, čiji je istoimeni proizvod već pozicioniran na tom tržištu, a kao premijum proizvod postala je i zvanično piće bahreinskog dvora.

Kreator i osnivač brendova VodaVoda i Gorki list Vojin Ðorđević rekao je da se VodaVoda, kao jedna od najkvalitetnijih arteških voda sveta, izvozi u čak 15 zemalja.

Pročitajte još

– To je dokaz da za kvalitetne proizvode iz Srbije ima mesta ne samo u Bahreinu, već i na svim razvijenim tržištima sveta. Želimo da svojim primerom promovišemo izvoz kao moguće i efikasno rešenje za postizanje dodatne stabilnosti i diversifikaciju komercijalnih rizika, posebno tokom krize izazvane pandemijom kovid-19 kojoj svedočimo – kaže Ðorđević.

Ukupna robna razmena Srbije i Bahreina u 2020. godini iznosila je 40,7 miliona dolara. U Bahrein smo prošle godine najviše izvozili gume za automobile, jabuke, mineralnu vodu, električne mašine i opremu, kao i testenine. Uvozili smo najviše sirovi aluminijum, različitu vojnu robu, tkaninu i drugo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike