Letovi iz Podgorice i Tivta za BG za dva meseca, autoput napreduje

13.04.2021 | 09:53

Autor: Georgi Mitev Šantek

Copyright Ministri Bulatović i Momirović, Foto:Tanjug/Zoran Žestić

Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić izjavio je danas u Beogradu da očekuje da će nova crnogorska avio kompanija “Er Montnegro” (u vlasništvu „ToMontenegro“) prve letove na relaciji Podgorica – Beograd i Tivat – Beograd uspostaviti u junu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegom iz Srbije, Tomislavom Momirovićem, Bojanić je rekao da su se te dve linije pokazale kao ekonomski najisplativije i najkorisnije po pitanju ekonomske saradnje Srbije i Crne Gore.

Jedan umesto dva granična prelaza

Bojanić navodi da je treća tema o kojoj su razgovarali železnička infrastruktura i najavio da će u narednih nekoliko meseci u Bjelom polju biti zajednički granični prelaz.

– Neće više biti duplirana granica, umesto dve granice imaćemo jednu na kojoj će se završavati sve carinske i administrativne procedure što će poboljšati efikasnost železničkog saobraćaja – rekao je Mladen Bojanić.

– Znate da smo imali problem sa našom nacionalnom avio kompanijom „Montenegro erlajns“, koja više finansijski nije mogla da funkcioniše. Sve što bude bila obaveza, mi ćemo preusmeriti na sebe (Vladu Crne Gore) i to ćemo brzo rešiti. Nova kompanija „ToMontenegro“ radi na tome da što pre uspostavi vazdušni saobraćaj na relaciji Podgorica – Beograd i Tivat – Beograd. Optimistički je ostvarivo da početkom juna imamo prve letove na ovim destinacijama – rekao je Bojanić.

Istakao je i da su te destinacije važne zbog protoka ljudi i za turističku privredu Crne Gore.

Povezivanjem Beograda, Podgorice i Bara savremenim autoputem

Srbija se nalazi u velikom investicionom ciklusu, koji, između ostalog, podrazumeva i povezivanje sa regionom, a jedan od ključnih projekata koji u tom pogledu radimo je onaj koji bi trebalo autoputem da spoji Beograd i Podgoricu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović.

Momirović je kazao da je reč o autoputu „Miloš Veliki“ (evropski autoput E763, tzv. Koridor 11) koji Srbija uveliko gradi.

Podseća da je deonica od Beograda do Čačka završena, da su u toku radovi od Čačka do Požege, a da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju dela puta od Požege, preko Arilja, Ivanjice, Duge Poljane do Boljara.

– To je deonica od 107 kilometara, za nas jako značajna i strateški važna zbog povezivanja i približivanja Beograda i Podgorice, i Beograda i Bara – rekao je Momirović.

Pročitajte još:

Dodaje da se upravo osnova regionalne politike odnosi na slobodan protok roba i ljudi, zbog čega je, ističe, Srbija i pokrenula inicijativu “mini Šengen”.

Crnogorski ministar je na to dodao da su s one strane granice pri kraju jedne deonice autoputa i da idu dalje.

– U tom cilju napravili smo dogovor da naši timovi zajedno rade na definisanju konkretnih tačaka budućeg autoputa na granici Boljare i da potpišemo taj sporazum”, istakao je Bojanić.

U cilju efikasnijih graničnih prelaza, Bojanić je kazao da će se raditi na tome da tu postoji samo jedan granični prelaz.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug