Iz Stare Pazove u svet: Srpski sladoled jedu u 25 zemalja

15.04.2021

09:10 >> 14:13

0

Izvoz fabrike sladoleda Froneri prošle godine dostigao vrednost od 38 miliona evra

Iz Stare Pazove u svet: Srpski sladoled jedu u 25 zemalja
Copyright Steve Buissinne/Pixabay

Neki od najpoznatijih sladoleda, koji su omiljeni potrošačima u Srbiji, slast pružaju i u čak 25 zemalja sveta na tri kontinenta, u koje stižu proizvodi fabrike ”Froneri Adriatic” iz Stare Pazove.

Zahvaljujući 50 miliona evra uloženih u poslednjih pet godina, nekada mali lokalni pogon pretvoren je u modernu fabriku za 21. vek, a na putu je da postane vodeći proizvođač sladoleda u Jugoistočnoj Evropi, saopšteno je iz ”Froneria”.

Od fabričice do giganta: Froneri Srbija, Foto: Promo/Froneri

– Drago nam je što možemo da podržimo srpsku ekonomiju kako investicijama tako i činjenicom da većinu sirovina koje koristimo u proizvodnji kupujemo od poljoprivrednika, lokalnih kompanija i proizvođača. Zadovoljstvo nam je da doprinosimo razvoju Stare Pazove – kaže generalni direktor ”Froneri Adriatic”, Kristijan Doksan.

Svetski kvalitet i po lokalnim pravilima

Više od 200 različitih proizvoda dolazi sa 13 novih i unapređenih proizvodnih linija a među njima su svetski prepoznatljiva imena ”milka”, ”oreo”, ”nesquik”, ”cadbury”, ”daim”, uz brendove ”Nestle” sladoleda kao što su ”best”, ”nirvana”, ”topgun”…

Na tri kontinenta

Korneti, čašice i porodična pakovanja proizvedni u Srbiji mogu se naći u Velikoj Britaniji i skoro svakoj zemlji Evrope, kao i u Izraelu, Južnoj Africi i Sjedinjenim Državama.

Svaki proizvod se pravi prema istim standardima kvaliteta i održivosti, uz poštovanje specifičnih potreba određenih zemalja. Na primer, sladoledi koji se izvoze u Izrael moraju da ispune stroge norme košer sertifikata.

”Froneri Adriatic” izvozi u više od 25 zemalja, a vrednost izvoza je prošle godine premašila 38 miliona evra. Firma je nastala 2016. godine kao globalno zajedničko ulaganje spajanjem kompanija ”Nestle sladoledi” i ”R&R”, objedinivši njihovo višedecenijsko znanje i iskustvo u proizvodnji.

Pročitajte još:

U junu 2018. godine Froneri Adriatic je uložio značajna sredstva od 20 miliona evra u renoviranje i proširenje nekadašnje ”Delta/Nestle” fabrike u Staroj Pazovi, dok investicije danas dostižu iznos od 50 miliona eura. Površina stare fabrike je gotovo udvostručena na 24.000 kvadratnih metara, a proizvodni kapaciteti su povećani za 60 procenata.

”Froneri”, čije je sedište u Velikoj Britaniji, inače posluje u 22 zemlje sveta, ima oko 15.000 zaposlenih i ostvaruje prodaju u vrednosti od oko 2,6 milijardi evra.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike