Privreda EU pala 4,2 odsto u trećem kvartalu ove godine

08.12.2020 | 16:16

Autor: Slađana Gavrić

Hrvatska i Grčka imale su najveći pad, pokazuju najnovije procene Eurostata

Copyright Brisel, Udo Pohlmann/Pixabay

Privreda Evropske unije u trećem kvartalu pala je za 4,2 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a Hrvatska je uz Grčku imala najveći pad, pokazuju u utorak najnovije procene Eurostata.

Time je blago ublažena procena pada za EU, objavljena sredinom novembra, prema kojoj je pad iznosio 4,3 odsto. U evrozoni je pad ekonomije iznosio 4,3 odsto, čime je ranija procena ublažena takođe za 0,1 postotni bod, pokazuje Eurostatov izveštaj.

Najnovije procene pokazuju delimični oporavak privrede nakon rekordnog pada aktivnosti u razdoblju od aprila do juna, za 13,9 odsto u EU, te za 14,7 odsto u evrozoni.

Najveći pad imala je Grčka, od 11,7 odsto, a zatim Hrvatska sa 10 odsto. Iza Hrvatske slede Malta i Španija, sa padom aktivnosti od 9,2 odsto, odnosno 8,7 odsto.

Pročitajte još: Komšije i u “korona godini” dele 13. platu

Najblaži pad imale su Litvanija i Poljska, za 1,6 odnosno 1,8 odsto. Eurostat nije raspolagao samo s podacima za Luksemburg.

Takođe, broj zaposlenih u EU i evrozoni u trećem tromesečju pao je za dva, odnosno 2,3 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim tromesečjem, pokazuju revidirane procene Eurostata.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: SEEbiz