Nastavlja se izgradnja "Severnog toka 2", uprkos sankcijama SAD

14.12.2020

16:17 >> 11:30

0

Ovaj gasovod trebalo bi da udvostruči isporuke ruskog gasa Zapadnoj Evropi preko Baltičkog mora u odnosu na dosadašnji gasovod Severni tok 1

Nastavlja se izgradnja "Severnog toka 2", uprkos sankcijama SAD
Copyright Foto: Pixabay/ David Mark

Kompanija “Gasprom” potvrdila je da su radovi na gasovodu “Severni tok 2”, koji su prekinuti pre godinu dana zbog sankcija SAD, nastavljeni u nemačkom pomorskom pojasu u Baltičkom moru. Kako je saopšteno, ruski brod “Fortuna” nastavio je da polaže cevi na deonici od 2,6 kilometara u nemačkim teritorijalnim vodama, prenosi The Moscow Times.

Kako je istaknuto, potrebno je da se završi još samo šest odsto gasovoda (do sada je završeno 1.230 km), odnosno 120 kilometara u danskim teritorijalnim vodama i 30 kilometara u nemačkim vodama.

Posle objave o nastavku radova na projektu koji je vredan više od devet milijardi evra, akcije “Gasproma” skočile su za 3,5 odsto na moskovskoj berzi.

Pročitajte još: Uskoro posebna ponuda za zdravstvene radnike: Krediti po izuzetnim uslovima za srpske medicinare!

Gasovod “Severni tok 2”, čije je puštanje u rad bilo prvobitno planirano početkom 2020, ali je izgradnja zamrznuta zbog američkih sankcija, trebalo bi da udvostruči isporuke ruskog gasa Zapadnoj Evropi preko Baltičkog mora u odnosu na dosadašnji gasovod “Severni tok 1”.

Pored SAD, izgradnji ovog gasovoda protive se Ukrajina, Poljska, ali i baltičke zemlje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike