Berlin će čipove naći kod kuće: S dalekog Tajvana stiže TSMC

07.08.2023 | 15:10

Čuveni tajvanski proizvođač poluprovodnika „TSMC“ trebalo bi sutra da saopšti da želi da izgradi fabriku čipova u Nemačkoj, objavio je nemački poslovni list “Handelsblat“

Copyright Profimedia

Pozivajući se na izvore iz nemačke vlade, “Handelsblat“ kaže da će Odbor direktora „TSMC“ sutra dati „zeleno svetlo“, nakon čega bi tajvanska kompanija mogla da potpiše pismo o namerama sa Berlinom o detaljima finansiranja, a konačnu odluku donosi Evropska komisija (EK).

Kako prenosi Rojters, „TSMC“ će voditi ovu fabriku čipova kod Drezdena zajedno sa kompanijama „Boš“, „Infieneon“ i „NXP“, naveli su isti izvori.

U ovoj fabrici će se pre svega proizvoditi čipovi za autoindustriju a nemačka vlada će podržati izgradnju sa pet milijardi evra, naveo je list.

Ministar ekonomije Nemačke odbio je da prokomentariše tu vest.

Brisel i zemlje članice EU se zalažu za domaću proizvodnju poluprovodnika i nude milijarde evra državnih subvencija proizvođačima za izgradnju fabrika na svom tlu.

Na taj način žele da smanje zavisnost od azijskih dobavljača i smanje globalni nedostatak čipova koji je stvorio probleme u autoindustriji, ali i u svakoj drugoj jer čipovi su danas i u kućnim frižiderima.

Subvencije daju i u SAD, kako bi privukli proizvođače iz Tajvana i Južne Koreje.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug