Srbija u UN pohvaljena za digitalni katastar

08.04.2023 | 12:07

Republičkog geodetskog zavoda dobio pohvale iz UN za najbolju digitalnu transformaciju katastra

Copyright Geosrbija

Na sednici Radne grupe za zemljišnu administraciju Ujedinjenih nacija (WPLA), Srbija, koju je predstavljala delegacija iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), navedena je kao primer najbolje evropske prakse u digitalnoj transformaciji upravljanja nepokretnostima, saopštio je danas RGZ.

Trinaesta sednica WPLA održana je u Ženevi od 3. do 5. aprila gde su se okupili predstavnici zemalja članica Ekonomske komisije za Evropu (UNECE) kako bi razgovarali o temama vezanim za zemljišnu administraciju i upravljanje nepokretnostima.

Srbiju je predstavljala delegacija iz Republičkog geodetskog zavoda, koju su činili direktor Borko Drašković i pomoćnik direktora za razvoj i inovacije Darko Vučetić.

Na sednici u Ujedinjenim nacijama je predstavljena studija o sigurnosti prava na napokretnostima u UNECE regionu u kojem je Srbija rangirana među prvih deset zemalja u Evropi po tom pitanju.

"Veoma mnogo za veoma kratko vreme"

U drugoj predstavljenoj studiji o digitalnoj transformaciji u zemljišnoj administraciji Srbija je navedena kao primer najbolje evropske prakse u digitalnoj transformaciji upravljanja nepokretnostima.

Profimedia
 

 

U studiji se naglašava da je Srbija napravila značajan napredak u digitalizaciji evidencija i poslovnih procesa, kao i u kreiranju digitalnih usluga za korisnike.

Poseban fokus je stavljen na uspešnu digitalizaciju, digitalnu reformu zakonodavnog okvira i optimizaciji procesa.

Studiju je predstavio Helmut Miler ispred Internacionalne federacije geodeta (FIG) koji je u svom izlaganju istakao da su rezultati koje je Srbija postigla za veoma kratko vreme zaista impresivni i predložio svim učesnicima da se sa tim upoznaju.

Radna grupa za zemljišnu administraciju formirana je kako bi se bavila pitanjima vezanim za zemljišnu administraciju, uključujući pravne, institucionalne, tehnološke i organizacione aspekte.

Cilj WPLA je da pomogne zemljama članicama UNECE da unaprede svoj sistem zemljišne administracije i da odgovore izazovima koji se javljaju u tom sektoru, poput klimatskih promena, urbanizacije, promene korišćenja nepokretnosti i drugih faktora, navodi se u saopštenju RGZ.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug